# Aptitude Problems on Ages Test Paper 3

11) The sum of the present age of mother and her son is 60 years. Six years ago, the age of the mother was five times the age of her son. What will be the age of her son after 6 years?

1. 23 years
2. 22 years
3. 20 years
4. 21 years

Explanation:
Let the present age of the son =x
Then, the present age of the mother =(60-x)
As per question:
Six years ago mother's age was 5 times the age of her son:
So, (60-x) -6=5(x-6)
54 - x = 5x -30
84=6x
x=84/6
x=14 Years
Age of son after 6 years
=x+6
=14+6
=20 Years

12) Simran is younger than Simarjeet by 7 years, and the ratio of their ages is 7:9. What is the age of Simran?

1. 24 years
2. 23.5 years
3. 24.5 years
4. 25 years

Explanation:
Let the age of Simran and Simarjeet be 7x and 9x respectively
According to the Question-
7x=9x-7
x=7/2=3.5
So, Simran's age =7x=7×3.5=24.5 years.

13) Six years ago the ratio of the ages of Preeti and Ruchi was 6: 5. After four years the ratio of their ages will be 11: 10. What is Ruchi's present age?

1. 18 years
2. 17 years
3. 16 years
4. 15 years

Explanation:
The ratio of the ages of Preeti and Ruchi six years ago =6:5
According to Question:
six years ago the age of Preeti=6x
Six years ago age of Ruchi=5x
after 4years, the ratio of their ages =11:10
(6x+10):(5x+10)=11:10
10(6x+10) =11(5x+10)
60x + 100 = 55x + 110
5x=10
x=10/5=2
Ruchi's present age
=(5x+6)=5×2+6=16 years

14) At present, the ratio between the ages of Haseena and Anushka is 4:3. After 6 years, Haseena's age will be 26years. What is the present age of Anushka?

1. 15 years
2. 14 years
3. 13 years
4. 12 years

Explanation:
After 6 years, Haseena's age will be 26 years
Therefore, the Present age of Haseena =26-6=20
Let the present age of Anushka =x
Then,
20/x=4/3
x=20×3/4
=15 Years

15) My brother, Ravi is 3 years elder to me. My father's age was 28 years when my sister, Neha was born, and my mother's age was 26 years when I was born. If Neha's age was 4 years when Ravi was born, what was the age of my father when Ravi was born?

1. 35 years
2. 34 years
3. 33 years
4. 32 years

Explanation:
Let my age =x
Then
Ravi's age =x+3
Mother's age =x+26
Neha?s age =(x+3) +4=x+7
Father's age =(x+7) +28=x+35
So, the age of the father at the time of Ravi was born
=x+35-(x+3) =32 years

Aptitude Problems on Ages Test Paper 1
Aptitude Problems on Ages Test Paper 2
Aptitude Problems on Ages Test Paper 4
Aptitude Problems on Ages Test Paper 5
Problems on Ages Concepts