Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Aptitude Problem on Trains Test Paper 2


6) A train of length 200 meters is moving at a speed of 80 km/hr. In what time it will cross a man who is running at 10 km/hr in opposite direction of the train?

  1. 11 seconds
  2. 9 seconds
  3. 7 seconds
  4. 8 seconds

The correct option is (D).

Answer with explanation:

Time =Apti Problem on trains 24

In this problem, both the train and man are in motion so we will find the relative speed of the train. They are moving in the opposite direction, so the relative speed = (speed of train + speed of man)

Relative Speed: (80+10) = 90 km/hr

Relative Speed in m/s= 90* Apti Problem on trains 25

Distance covered to cross the man = length of the train (200 meters)

Time =Apti Problem on trains 26

Apti Problem on trains 27


7) Two trains of length 140 meters and 166 meters are moving towards each other on parallel tracks at a speed of 50 km/hr and 60 km/hr respectively.In what time the trains will cross each other from the moment they meet?

  1. 10 seconds
  2. 12 seconds
  3. 9 seconds
  4. 11 seconds

The correct option is (A).

Answer with explanation:

Time =Apti Problem on trains 28

In this problem, both the trains are moving so we will find the relative speed of the train. They are moving in the opposite direction, so the relative speed will be sum of their individual speeds.

Relative speed: (50+60) = 110 km/hr

Relative speed in m/s = 110 *Apti Problem on trains 29

Distance covered is equal to the sum of the length of trains: 140 + 166= 306 meters

Time =Apti Problem on trains 30

= 306*Apti Problem on trains 31= 10 seconds


8) Two trains of length 120 meters and 140 meters are moving in the same direction on parallel tracks at speed of 82 km/hr and 64 km/hr. In what time the first train will cross the second train?

  1. 42 seconds
  2. 48 seconds
  3. 52 seconds
  4. 60 seconds

The correct option is (C).

Answer with explanation:

Time =Apti Problem on trains 32

In this problem, both the trains are in motion so we will find the relative speed of the train. They are moving in the same direction, so the relative speed is equal to the difference of their individual speeds.

Relative Speed: (82-64) = 18 km/hr

Relative Speed in m/s: 18*Apti Problem on trains 33 = 5 m/s

Distance covered is equal to the sum of the length of trains: 120+140 = 260 meters

Time =Apti Problem on trains 34= 52 seconds


9) A train of length 200 meters takes 12 seconds to cross a man who is running at a speed of 10 km/hr in opposite direction of the train. What is the speed of the train?

  1. 50 km/hr
  2. 55 km/hr
  3. 60 km/hr
  4. 65 km/hr

The correct option is (A).

Answer with explanation:

The train and man are moving in opposite direction so the speed of train relative to man is the sum of their individual speeds.

Let the speed of train is X km/hr

Then the relative speed will be: (X + 10) km/hr

In this problem the other way to find the relative speed is to divide the distance covered (length of train) by the time taken by the train to cross the man.

Relative Speed =Apti Problem on trains 35

Relative Speed in Km/hr =Apti Problem on trains 36= 60 km/hr

Now, X+10 = 60

X= 60 − 10= 50 km/hr


10) Two trains running in opposite direction cross a man standing on the platform in 36 seconds and 26 seconds respectively. The trains cross each other in 30 seconds. What is the ratio of their speeds?

  1. 2/4
  2. 4/6
  3. 3/9
  4. 4/8

The correct option is (B).

Answer with explanation:

Let the trains are moving at X m/s and Y m/s respectively.

So, length of the first train: (speed) * (time taken to cross the standing man) = X * 36 seconds= 36X

In a similar way, length of second train: (speed) * (time taken to cross the standing man) = Y * 26 seconds= 26Y

The trains take 30 seconds to cross each other =Apti Problem on trains 37

Total Distance = sum of the length of trains (36X + 26Y)

Relative Speed = X + Y, as the trains are moving in opposite direction.

Time =Apti Problem on trains 38

30 =Apti Problem on trains 39

30 X + 30 Y = 36X + 26 Y

30 X − 36X= 26Y − 30Y

-6X=-4Y

Apti Problem on trains 40



Problem on Trains Aptitude Test Paper 1
Problem on Trains Aptitude Test Paper 3
Problem on Trains Aptitude Test Paper 4
Problem on Trains Aptitude Test Paper 5
Problem on Trains Concepts





Help Others, Please Share

facebook twitter google plus pinterest

Learn Latest Tutorials


Preparation


Trending Technologies


B.Tech / MCA