# Aptitude Problem on Trains Test Paper 3

11) A train moving at 108 km/hr crosses a platform in 18 seconds and a man standing on the platform in 10 seconds. Find the length of the platform.

1. 210 meters
2. 220 meters
3. 240 meters
4. 260 meters

The correct option is (C).

Speed of train in m/s= 108* = 30 m/s

Length of the train = Speed * Time (time taken to cross the man)

= 30 x 10 = 300 meters

Now, the time taken to cross the platform is =

Total distance covered = length of train + length of platform

Let the length of platform is X then the total distance = 300 + X

Speed of train= 30 m/s

Time =

18 =

540 = 300+X

240 = X or X=240 meters

12) A train of length 240 meters crosses a pole in 12 seconds. In what time it will cross a platform of length 400 meters?

1. 33 seconds
2. 35 seconds
3. 37 seconds
4. 39 seconds

The correct option is (A)

Time taken to cross the platform =

Distance covered = length of train + length of platform

= 240 + 400 = 660 meters

Speed of train = Distance (length of train) / time taken to cross the pole

So,time taken to cross the platform =

13) Two trains of equal length are moving in same direction on parallel tracks at speed of 92 km/hr and 72 km/hr respectively. The faster train crosses the slower train in 18 seconds. Find the length of each train.

1. 65 meters
2. 60 meters
3. 55 meters
4. 50 meters

The correct option is (D)

Let the length of each train is X.

Distance covered = 2X (sum of the length of trains)

Relative Speed of faster train= 92 − 72 = 20 km/hr

Relative Speed in m/s = 20 x

Relative speed of faster train =

14) A train of length 150 meters running at 100 km/hr. It crosses another train which is moving in opposite direction at 80 km/hr in 8 seconds. Find the length of the other train.

1. 100 meters
2. 190 meters
3. 250 meters
4. 280 meters

The correct option is (C)

Relative Speed = 100 + 80= 180 km/hr

Relative Speed in m/s= 180 x= 50 m/s

Let the length of the other train is = X meters

Now Relative Speed =

Then, =50

150 + X = 400

X = 400 -150

X = 250 meters

15) Two trains of equal length 200 meters are moving in opposite direction on parallel tracks. The trains cross each other in 10 seconds. If one train is moving twice as fast as the other train, find the speed of faster train.

1. 48 Km/hr
2. 52 km/hr
3. 60 Km/hr
4. 65 km/hr

The correct option is (A)

Let the speed of the slower train = X m/sec

Then, the speed of the faster train will be = 2X m/sec

Relative Speed = X + 2X = 3X m/sec

Relative Speed is also =

X (speed) in Km/hr =

== 48 Km/hr

Problem on Trains Aptitude Test Paper 1
Problem on Trains Aptitude Test Paper 2
Problem on Trains Aptitude Test Paper 4
Problem on Trains Aptitude Test Paper 5
Problem on Trains Concepts