Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Aptitude Problem on Trains Test Paper 4


16) A train moving at 108 km/hr crosses a platform in 30 seconds. Then it crosses a man running at 12 km/hr in the same direction of train in 9 seconds. What is the length of train and platform?

  1. 220 & 600
  2. 200 & 620
  3. 240 & 660
  4. 250 & 640

The correct option is (C).

Answer with explanation:

Let the length of train X meters and length of platform Y meters

Relative Speed (Speed of train relative to man) = 108 − 12 = 96 km/hr

Relative Speed in m/sec = 96 xApti Problem on trains 58

The distance covered by train to cross the man is equal to its length. So, it is = X meters

So, X = Relative Speed x Time (time taken to cross the man)

Apti Problem on trains 59* 9 = 240 meters (length of train)

Speed of train in m/s = 108 xApti Problem on trains 60

Time taken to cross the platform =Apti Problem on trains 61

So, 30=Apti Problem on trains 62

900 = 240 + y

Y= 900 − 240 = 660 meters (length of platform)


17) A train crosses two men who are running in the direction of train at 4 km/hr and 8 km/hr in 18 and 20 seconds respectively. Find the length of train.

  1. 160 meters
  2. 175 meters
  3. 190 meters
  4. 200 meters

The correct option is (D).

Answer with explanation:

First man speed = 4 *Apti Problem on trains 63

Second man speed= 8 *Apti Problem on trains 64

Let the length of train is X meters and its speed is Y m/s

Time =Apti Problem on trains 65

Apti Problem on trains 66

162 Y - 180 = 9X ..... (1) and 180Y - 400 = 9X .....(2)

From equation (2): 180Y = 9X + 400

Y = Apti Problem on trains 66

Insert the value of Y in equation (1)

Apti Problem on trains 66

1458X + 64800 - 32400 = 1620 X

32400 = 162 X

X =Apti Problem on trains 68= 200 meters


18) Two trains of length 125 meters and 115 meters are running on parallel tracks. When they run in the same direction the faster train crosses the slower train in 30 seconds and when they run in opposite direction they cross each other in 10 seconds. What is the speed of each train?

  1. 20,5
  2. 18,6
  3. 16,8
  4. 14,7

The correct option is (C).

Answer with explanation:

Let the speed of faster train = X m/sec

Let the speed of slower train= Y m/sec

Then, relative speed when they are moving in opposite direction = X + Y

Apti Problem on trains 69

10X + 10Y = 240

X + Y = 24

Y = 24 − X ................ (1)

Relative speed when they are moving in same direction = X − Y

Apti Problem on trains 70

30X − 30Y = 240

3X − 3Y = 24

X − Y = 8 ............... (2)

Put the value of Y from equation (1) to equation (2)

X − (24 − X) = 8

X − 24 + X = 8

2X = 8 + 24

2X = 32

X = 16 m/sec

Put the value of X in equation (1) to find value of Y;

Y = 24-16 = 8 m/sec.


19) Two stations P and Q are 160 km apart on a straight track. A train starts running from station P at 8 a.m. at a speed of 30 km/hr towards station Q. Another train starts from station Q at 9 a.m. at a speed of 35 km/hr towards station P. At what time they will meet?

  1. 10 a.m.
  2. 11 a.m.
  3. 12 a.m.
  4. 1 p.m.

The correct option is (B).

Answer with explanation:

Let the trains meet X hours after the fist train starts from station P at 8 a.m.

Distance covered by train starting from station P = speed * time

So, distance = 30 * X = 30X km

Similarly, Distance covered by trains starting from Q = 35 * (X -1) km, as it starts running 1 hour later than the first train.

The distance between the two stations = 160 km

The sum of the distances travelled by both trains to meet each other will be equal to the distance between two stations.

So, 30X + 35 * (X -1) = 160

30X + 35X - 35 = 160

65X = 160 +35

65X = 195

Apti Problem on trains 71

It means they will meet 3 hours after the first train starts at 8 a.m. So, they will meet at 8 + 3 = 11 a.m.


20) Two trains are moving towards each other with speeds 40 km/hr and 45 km/hr from different stations P and Q. When they meet the second train from station Q has covered 20 km more distance than the first train which starts from station P. What is the distance between the two stations?

  1. 300 km
  2. 320 km
  3. 340 km
  4. 360 km

The correct option is (C).

Answer with explanation:

The distance between the stations is equal to the sum of distance covered by each train.

Let the distance covered by first distance = X

So, the distance covered by second train = X + 20

When the two trains starts from two different stations at the same time towards each other, they take same time to meet each other.

Apti Problem on trains 72

45X = 40X + 800

45X − 40X = 800

5X = 800

Apti Problem on trains 73

Then distance covered by second train = 160 + 20 =180 km

So, the distance between stations P and Q = 160 + 180 = 340 km



Problem on Trains Aptitude Test Paper 1
Problem on Trains Aptitude Test Paper 2
Problem on Trains Aptitude Test Paper 3
Problem on Trains Aptitude Test Paper 5
Problem on Trains Concepts





Help Others, Please Share

facebook twitter google plus pinterest

Learn Latest Tutorials


Preparation


Trending Technologies


B.Tech / MCA