Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Comprehension

In Comprehension verbal ability questions, there will be a passage followed by a set of questions. The questions are based on the information contained in the passage. You are required to interpret the passage and choose the most appropriate answers for the questions.


1)

Harry who is a professional had a fearful dream. He found himself in a land where he saw some slug-like animals with tentacles living on human bodies. The people tolerated these creatures because after many years they would grow into bulls which then be used for transportation. Harry noticed that he himself was covered with these creatures and he woke up screaming.

Question 1: In the dream, Harry found the creatures

  1. in his office
  2. in a different land
  3. in his kitchen
  4. in a different planet

Answer: B

Question 2: what did the creatures look like?

  1. slug-like animals with horns
  2. insects with wings
  3. insects with tentacles
  4. slug-like animals with tentacles

Answer: D

Question 3: Harry's dream was fearful because

  1. It brought him face to face with elephants
  2. He found himself on a land full of snakes
  3. He forgets the way home
  4. He saw creatures feeding on human bodies

Answer: D

Question 4: The creatures will grow into bulls which then will be used for

  1. digging
  2. hunting
  3. transportation
  4. flying

Answer: C

Question 5: Harry woke up

  1. dancing
  2. screaming
  3. thinking
  4. singing

Answer: B


2)

Peter did not want to shoot the elephant. He watched him pulling branches with his trunk and eating the fresh green leaves, with the preoccupied grandmotherly air that an elephant has. It seemed to him that it would be murder to shoot him. He never shot an elephant and never wanted to as it feels worse to kill large animals. Besides, he had to consider the elephant's owner. But he had got to act quickly. He turned to some tribe people who had been there and asked about the elephant. They said, "The elephant will not harm you if you leave him alone, but he might charge if you went too close to him."

Question 1: what does the phrase 'preoccupied grandmotherly air' signify?

  1. pretending to be busy
  2. calm, dignified and affectionate outlook
  3. an arrogant outlook
  4. pretending to be angry

Answer: B

Question 2: From the passage, it seems that Peter was

  1. kind and considerate
  2. an inexperienced hunter
  3. determined to kill the elephant
  4. none of the above

Answer: A

Question 3: The Peter did not want to shoot the elephant because

  1. he gun was not suitable for shooting large animals
  2. he was afraid of it
  3. he did not want to kill an animal which was not harming anyone
  4. he had not shot a large animal before

Answer: D

Question 4: What did the tribe people tell Peter?

  1. the elephant is very dangerous; don't go too close to him
  2. give elephant some grass to eat, he will give you a ride
  3. the elephant will not harm you if you leave him alone, but he may charge if you went too close to him
  4. You can't kill the elephant if you don't have experience of shooting large animals

Answer: C

Question 5: What was the elephant doing?

  1. he was angry and pulling big trees with his trunk
  2. he was pulling branches and eating green leaves
  3. he was running in the middle of the forest after a donkey
  4. he was waiting for the tribe people

Answer: B


3)

Lions don't take much interest in hunting as compared to lionesses. According to experts, more than three-quarters of kills are made by lionesses. The lioness stays ahead in search of prey, the cubs playfully follow her and lions stay behind the pride nodding their massive heads as if they were bored with the hunting. But this sluggishness of lions may contribute to survival value as the lioness is busy hunting, the males provide protection to the cubs, protects them from other animals especially from hyenas.

Question 1. The lions are not interested in hunting because

  1. they don't like to kill other animals
  2. they are afraid of being hurt while hunting prey
  3. they want lioness to learn hunting
  4. they wish to follow the pride to provide protection to the pride

Answer: D

Question 2. Lions protect their cubs from other animals particularly from

  1. elephants
  2. dogs
  3. hyenas
  4. lions of other pride

Answer: C

Question 3. Lionesses go for hunting, accompanied by

  1. their cubs
  2. their male partners
  3. their cubs and male partners
  4. all alone

Answer: C

Question 4. Lioness is not worried about the safety of her cubs while hunting as

  1. the cubs are protected by lions
  2. the cubs know how to protect themselves
  3. Lioness keeps an eye on her cubs while hunting
  4. cubs stay at the den site

Answer: A

Question 5. What lions do while following the pride?

  1. they keep an eye on the prey
  2. they nod their heads
  3. they keep roaring
  4. they look active while following the pride

Answer: B


4)

Organizations are big institutions where people work for a common goal and compete with each other for power and status. In pursuit of their interests, they form groups and sectional interests emerge. As a result, the goals of the organizations may be drifted in favor of groups' interests and benefits. This deviation sometimes prevents the emergence of organic systems. Most of the electronic firms have established research and development departments employing highly qualified and experienced scientists and technicians. Their expertise and high pay may be a threat to the established order of rank, power, and status. Most of the senior managers lack the expertise and knowledge of technicalities and new developments in the field of electronics. So, the manager may feel that working in close cooperation with the experts may reveal their ignorance and show their experience is now obsolete.

Question 1: The theme of the passage is

  1. growth of organizations
  2. groups in an organization
  3. challenges for senior managers
  4. origin of sectional interests in organizations

Answer: D

Question 2: The goals of the organization will be drifted

  1. towards scientists' expertise and knowledge
  2. towards financial growth of organizations
  3. in favor of groups' interests and benefits
  4. towards natural and unimpeded growth of organizations

Answer: C

Question 3: Policy decision in an organization would give emphasis on

  1. replacing old employees with new experienced employees
  2. attracting highly qualified and experienced professionals
  3. promotion of the old employees
  4. provide training to the old employees

Answer: B

Question 4: As per the passage, what have electronic firms employed?

  1. qualified scientists and technicians
  2. qualified teachers and technicians
  3. qualified doctors and nurses
  4. qualified architectures and engineers

Answer: A

Question 5: What may the managers feel working with highly qualified and experienced scientists?

  1. They have to upgrade their skills and knowledge
  2. They will be promoted
  3. Their salary will be increased
  4. It will reveal their ignorance and show their experience is now obsolete

Answer: D


5)

Yesterday, Peter had to go to the airport; he was flying to London to meet his grandmother. He booked a cab to reach the airport. The cab driver charged Rs.500 for the ride. He reached the airport on time. It was around midnight, and as it was a winter season, it was cold there. Peter felt like drinking a cup of coffee, he looked here and there and saw a cafeteria. He went there and ordered a cup of coffee. He lit a cigarette while drinking coffee. Soon, it was the time to board the flight. Few moments from then he boarded the flight and had a comfortable journey.

Question 1: Peter was flying to London for what reason

  1. to finalize a business deal
  2. to meet his grandfather
  3. to attend a marriage
  4. to meet his grandmother

Answer: D

Question 2: How did Peter reach the airport?

  1. by a rental cab
  2. by his car
  3. his friend dropped him at the airport
  4. by his bike

Answer: A

Question 3: When Peter reached the airport

  1. It was daytime
  2. It was morning
  3. It was midnight
  4. It was evening

Answer: C

Question 4: How did Peter spend his time at the airport?

  1. He had dinner in the cafeteria
  2. He did some shopping
  3. He read newspaper
  4. He smoked a cigarette and drank coffee

Answer: D

Question 5: How was Peter's journey?

  1. It was a comfortable journey
  2. It was very tiresome
  3. It was boring
  4. None of the above

Answer: A


Comprehension 2
Comprehension 3

Next TopicComprehension 2




Please Share

facebook twitter google plus pinterest

Learn Latest Tutorials


Preparation


B.Tech / MCA