Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Comprehension

6)

Rocky is a village boy, and he belongs to a farmer family. He wants to do something big in his life and is not interested in agriculture or farming. His cousins were settled in the city, and they were working in an IT company. Rocky expressed his desire to his cousins, Mack and Daniel. Mack asked him to join his company. Rocky agreed and shifted to the city to join the same company where his cousins were working. In that company, he met David and fell for him, and within a few days, they became fast friends. Rocky told David, "I came to the city to do something big in my life that is not possible in my village." David asked Rocky, "do you have money?" Rocky said, "Yes, I have lots of money." David said, "If you have money, you should start your own business only then you can fulfill your dreams."

Question 1: Why was Rocky shifted to the city?

  1. To start a new business
  2. To live with his cousins
  3. To join the IT company
  4. To see how people live in big cities

Answer: C

Question 2: Why was Rocky not interested in agriculture and farming?

  1. He thought that he could not fulfill his dreams by opting agriculture
  2. He did not like to spend time in the fields
  3. He had no knowledge of agriculture
  4. He always wanted to work in an IT company

Answer: A

Question 3: Who were Mack and Daniel?

  1. Rocky's colleagues
  2. Rocky's cousins
  3. Rocky's friends
  4. Rocky's partner

Answer: B

Question 4: What David asked Rocky?

  1. what is your qualification?
  2. why you left your hometown?
  3. do you have money?
  4. where do you live?

Answer: C

Question 5: What David suggested to Rocky?

  1. start your own business
  2. go back to your village
  3. find a suitable girl and get married
  4. None of the above

Answer: A


7)

Nehru was a leader with many-sided personalities. He was fond of reading and writing books as much as he was interested in fighting political and social issues. His personality was a perfect blend of scientist and the humanist. Whenever he looked at problems from a scientific point of view, he never forgot to consider the holistic growth of man. As a scientist, he did not believe in a benevolent power interested in men's affairs, but as a self-proclaimed non-believer, he had strong faith in life and beauty of nature. He adored children; he saw them as blossoms of promise and renewal, the only hope for mankind.

Question 1: What Nehru thought about children

  1. they held promise for a better future
  2. they need better food and education
  3. they were like flowers to be loved
  4. they were very innocent and naughty

Answer: A

Question 2: Nehru was fond of

  1. reading and writing books
  2. political and social issue
  3. Both A & B
  4. None of the above

Answer: C

Question 3: According to Nehru

  1. science is equally as important as humanism
  2. science is more important than humanism
  3. humanism is more important than science
  4. Both science and humanism do not matter

Answer: A

Question 4: In this passage, 'a benevolent power interested in men's affair' refers to

  1. the advancement in science
  2. supernatural power of god
  3. innocence of children
  4. the holistic growth of man

Answer: B

Question 5: In this passage the phrase "many-sided personality' means

  1. an honest person
  2. a complex personality
  3. a person with varied interests
  4. a multitalented person

Answer: C


8)

Even after completing the first year at school, Alia retained most of the pleasures and hobbies he had brought with him from home, e.g. interest in butterflies and fossils. Once her grandmother had presented her with a fine bird's eggs cabinet, but she could never bring herself to risk in climbing trees. Once or twice she dissected dead birds to overcome her horror of the operation. It may be her envy of those physically unlike her that brought on a phase during which she drew athletes with a big belly and thick necks. Again she pitied herself for what she could never be.

Question 1: Which interest Alia retained even after completing the first year at school?

  1. interest in butterflies and fossils
  2. interest in drawing pictures of athletes
  3. reading story books
  4. playing with bird's eggs cabinet

Answer: A

Question 2: Why Alia dissected the old birds?

  1. she wanted to become a doctor
  2. she does not like birds
  3. to overcome the horror of operation
  4. to learn surgery

Answer: C

Question 3: Why Alia drew the drawings of athletes

  1. she was preparing for race day
  2. she was fond of running
  3. she wants to lose weight
  4. Although she lacked a fine physique herself, she admired athletes

Answer: D

Question 4: Alia did not want to climb trees because she

  1. disliked trees
  2. never climbed a tree before
  3. was scared of falling down
  4. none of the above

Answer: C

Question 5: What her grandmother presented her?

  1. cabinet for birds' eggs
  2. birds' story books
  3. kitchen set
  4. a pair of frocks

Answer: A


9)

The damage to the environment is the price that we pay for most of the benefits of modern technology. For the advanced system of transportation we pay a price in the form of smog-induced diseases; for using the insecticides, we pay a price in eliminating wildlife and disturbing the balance between living things and their surroundings; for opting nuclear power, we risk the biological hazards of radiations, and with excessive use of fertilizers we worsen the water population. The developed countries are not only the immediate beneficiaries of the technology but also the first victims of the side effects of technology.

Question 1: The excessive use of pesticides has

  1. reduced the number of birds
  2. deteriorated the water quality
  3. disturbed the balance between living organisms and their environment
  4. increased agriculture productivity

Answer: C

Question 2: According to the passage, modern technology

  1. is necessary for the development
  2. has caused serious hazards to life
  3. is very expensive
  4. is good for developed countries

Answer: B

Question 3: The passage indicates that the increasing use of fertilizers is responsible for

  1. air pollution
  2. slow development
  3. diseases
  4. water pollution

Answer: D

Question 4: The passage says that the harmful effects of modern technology are

  1. not so harmful
  2. widespread and short-lived
  3. widespread and long-lasting
  4. not widespread but long-lasting

Answer: C

Question 5: Who are the immediate beneficiaries of the technology?

  1. developed countries
  2. developing countries
  3. Farmers
  4. Industries

Answer: A


10)

Nationalism, definitely, is an important feeling that at a certain stage in a country's history gives life, power, growth, and unity, but simultaneously, it may limit people, as they may think of their country as something different from rest of the world. Their perceptive changes and they only think of their own struggles and virtues. So, the nationalism which is a symbol of growth turns into a symbol of the cessation of that growth in mind. Sometimes, when nationalism becomes successful, it may go on spreading in an aggressive way and become an international threat. So, whatever line of thought or sentiment you follow, you will understand that some kind of balance is required. Otherwise, good can turn into evil.

Question 1: What nationalism gave at some point of time in the history of a county?

  1. life, power, growth, and money
  2. life, power, growth, and unity
  3. life, power, peace, and unity
  4. life, power, growth, and peace

Answer: B

Question 2: Nationalism may change the perspective of people and they may

  1. leave their own country
  2. become arrogant
  3. think of their own struggles and virtues
  4. become antinational

Answer: C

Question 3: According to the passage, nationalism is a symbol of growth, but it may turn into

  1. symbol of cessation of physical growth
  2. symbol of destruction
  3. symbol of the cessation of that growth in mind
  4. symbol of disloyalty

Answer: C

Question 4: According to the passage, nationalism may become

  1. international threat
  2. international power
  3. international unity
  4. international cooperation

Answer: A

Question 5: As per the passage, why good turns into evil?

  1. If people do not respect their nation
  2. If people think only about their nation
  3. if a nation does not develop
  4. if a balance is not maintained

Answer: D


Comprehension
Comprehension 3
Comprehension 4
Next TopicComprehension 3




Help Others, Please Share

facebook twitter pinterest

Learn Latest Tutorials


Preparation


Trending Technologies


B.Tech / MCA