Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Verbal Ability

Verbal Ability

Verbal ability is an important section of most of the competitive exams. It contains different types of questions which are intended to judge abilities in word power, sentence correction, spotting-errors-2 and verbal reasoning.

So, to score good marks in verbal ability, the candidates need to have a good vocabulary and a strong command of English like in-depth knowledge of grammar, adjectives, tenses, articles and more.

Let us see, understand and practice the most important verbal ability topics or chapters with most frequently asked verbal ability solved questions.


Table of Contents



1) Spotting Errors

1)

  1. It is difficult
  2. for anyone
  3. to ran on a slippery surface
  4. no error

Answer: C

Explanation:

'Ran' should be replaced with 'run', as 'to' is followed by the first form of a verb, e.g., it is difficult for anyone to run on a slippery surface.

Spotting Errors

Spotting Errors 2

Spotting Errors 3

Spotting Errors 4

Spotting Errors 5

Spotting Errors 6

Spotting Errors 7

Spotting Errors 8

Spotting Errors 9

Spotting Errors 10

Spotting Errors 11

Spotting Errors 12

Spotting Errors 13

Spotting Errors 14

Spotting Errors 15

Spotting Errors 16

Spotting Errors 17

Spotting Errors 18

Spotting Errors 19

Spotting Errors 20


2) Antonyms

1) Choose one of the following options that means the opposite of the given word; Copious:

  1. Reverse
  2. Scarce
  3. Abundant
  4. Short

Answer: B

Explanation:

Copious means abundance or plentiful, so its antonym is scarce.

Antonyms

Antonyms 1

Antonyms 2

Antonyms 3

Antonyms 4

Antonyms 5

Antonyms 6

Antonyms 7

Antonyms 8

Antonyms 9

Antonyms 10

Antonyms 11

Antonyms 12

Antonyms 13

Antonyms 14

Antonyms 15

Antonyms 16

Antonyms 17

Antonyms 18

Antonyms 19

Antonyms 20


3) Synonyms

1) Brief

  1. Partial
  2. Short
  3. Limited
  4. Little

Answer: B

Explanation:

Brief means short, concise, etc.

Synonyms

Synonyms 2

Synonyms 3

Synonyms 4

Synonyms 5

Synonyms 6


4) Spellings

1)

  1. Betterment
  2. Efficiant
  3. Employd
  4. Trainad

Answer: A

Explanation: Betterment

Spellings

Spellings 2

Spellings 3

Spellings 4

Spellings 5

Spellings 6


5) Selecting Words

1) She lived ____ the expectations.

  1. as per
  2. up to
  3. on
  4. at

Answer: B

Explanation: up to

Selecting Words

Selecting Words 2

Selecting Words 3

Selecting Words 4

Selecting Words 5

Selecting Words 6


6) Spotting Errors

1)   1.not     2.Maria     3.run     4.did     5.away

  1. 24153
  2. 24135
  3. 21354
  4. 41235

Answer: B

Explanation: Maria did not run away

Sentence Formation

Sentence Formation 2

Sentence Formation 3

Sentence Formation 4

Sentence Formation 5

Sentence Formation 6


7) Ordering of Words

1) A month after colleges opened......

A. 35% seats reserved under OBC
B. in private colleges
C. for the next academic year
D. remain vacant

  1. CBDA
  2. CADB
  3. ADBC
  4. BADC

Answer: B

Explanation:

A month after colleges opened for the next academic year 35% seats reserved under OBC remain vacant in private colleges.

Ordering of Words

Ordering of Words 2

Ordering of Words 3

Ordering of Words 4

Ordering of Words 5

Ordering of Words 6


8) Sentence Correction

1) He was very tired as he is working since 6 O' clock in the morning.

  1. he was working
  2. he had been working
  3. he has been working
  4. he will be working

Answer: C

Explanation:

He was very tired as he has been working since 6 O' clock in the morning.

Sentence Correction

Sentence Correction 2

Sentence Correction 3

Sentence Correction 4

Sentence Correction 5

Sentence Correction 6


9) Ordering of Sentences

1)
Rishikesh is a beautiful hill station located beside the Himalayas

P: There are many ancient temples
Q: in the North of India
R: along the banks of the sacred river the Ganges
S: that flows through the city.

Furthermore, the city is also known for many famous yoga ashrams.

  1. SRPQ
  2. QPRS
  3. PQSR
  4. RSPQ

Answer: B

Explanation:

Rishikesh is a beautiful hill station located beside the Himalayas in the North of India. There are many ancient temples along the banks of the sacred river Ganges that flows through the city. Furthermore, the city is also known for many famous yoga ashrams.

Ordering of Sentences

Ordering of Sentences 2

Ordering of Sentences 3


10) Ordering of Sentences

1)

1. Maria reached office at 10 O' clock after sending the money.
2. Maria's parents needed some money.
3. After that, she spent almost half an hour at the Post Office.
4. So, she went to bank to withdraw some money.
5. However, she had no money with her.

Which of the following should come third in the paragraph?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Answer: D

Explanation:

Maria's parents needed some money. However, she had not money with her. So, she went to bank to withdraw some money. After that, she spent almost half an hour at the Post Office. Maria reached office at 10 O' clock after sending the money.

Paragraph Formation

Paragraph Formation 2

Paragraph Formation 3


11) Closet Test

1)

Today, doing business is not easy for businessmen, as they are not used to competition. In the past they were selling whatever .....(1)......produced and at their desired price. But, 2... the competition has increased over the years, customers started to ....3.....and choose. Imports have become.....4....available and that too at cheaper .......5...........

1. Solve as per the direction given above

  1. he
  2. them
  3. it
  4. they

Answer: D

2. Solve as per the direction given above

  1. with
  2. as
  3. when
  4. only

Answer: B

3. Solve as per the direction given above

  1. pick
  2. select
  3. want
  4. take

Answer: A

4. Solve as per the direction given above

  1. costly
  2. not
  3. easily
  4. hardly

Answer: C

5. Solve as per the direction given above

  1. inputs
  2. costs
  3. profits
  4. prices

Answer: D

Closet Test

Closet Test 2

Closet Test 3


12) Comprehension

1)

Harry who is a professional had a fearful dream. He found himself in a land where he saw some slug-like animals with tentacles living on human bodies. The people tolerated these creatures because after many years they would grow into bulls which then be used for transportation. Harry noticed that he himself was covered with these creatures and he woke up screaming.

Question 1: In the dream, Harry found the creatures

  1. in his office
  2. in a different land
  3. in his kitchen
  4. in a different planet

Answer: B

Question 2: what did the creatures look like?

  1. slug-like animals with horns
  2. insects with wings
  3. insects with tentacles
  4. slug-like animals with tentacles

Answer: D

Question 3: Harry's dream was fearful because

  1. It brought him face to face with elephants
  2. He found himself on a land full of snakes
  3. He forgets the way home
  4. He saw creatures feeding on human bodies

Answer: D

Question 4: The creatures will grow into bulls which then will be used for

  1. digging
  2. hunting
  3. transportation
  4. flying

Answer: C

Question 5: Harry woke up

  1. dancing
  2. screaming
  3. thinking
  4. singing

Answer: B

Comprehension

Comprehension 2

Comprehension 3


13) One Word Substitutes

1) A person who travels on foot.

  1. pedestrian
  2. traveler
  3. walker
  4. health conscious

Answer: A

Explanation: Pedestrian is a person who travels on foot, i.e., one who prefers to walk over traveling by a vehicle.

One Word Substitutes

One Word Substitutes 2

One Word Substitutes 3

One Word Substitutes 4

One Word Substitutes 5

One Word Substitutes 6

One Word Substitutes 7

One Word Substitutes 8

One Word Substitutes 9

One Word Substitutes 10

One Word Substitutes 11


14) Idioms and Phrases

1) To cry wolf

  1. to speak loudly
  2. to eat like a wolf
  3. to get afraid
  4. to give a false alarm

Answer: D

Explanation: Tom cannot be trusted as he always cries wolf.

Idioms and Phrases

Idioms and Phrases 2

Idioms and Phrases 3

Idioms and Phrases 4

Idioms and Phrases 5

Idioms and Phrases 6


15) Change of Voice

1) Her selection in the crew surprised Peter.

  1. Her selection in the crew was a big surprise.
  2. Peter was surprised at her selection in the crew.
  3. Her selection was a surprise.
  4. Peter was surprised at her selection of the crew.

Answer: B

Change of Voice 2

Change of Voice 3

Change of Voice 4

Change of Voice 5

Change of Voice 6


16) Change of Speech

1) They said, "We have lived in this city for many years."

  1. They said they have lived in this city for many years.
  2. They said that they had lived in this city for many years.
  3. They said they lived in this city for many years.
  4. They said they have been living in this city for many years.

Answer: B

Change of Speech

Change of Speech 2

Change of Speech 3

Change of Speech 4

Change of Speech 5

Change of Speech 6


17) Verbal Analogies

1) Liquid: Liter

  1. Hot: Cold
  2. Weight: Kilogram
  3. Movie: Entertainment
  4. Winter: Cold

Answer: B

Explanation: Liter is the unit for measuring liquid. Similarly, Kilogram is the unit for measuring weight.

Verbal Analogies

Verbal Analogies 2

Verbal Analogies 3

Verbal Analogies 4

Verbal Analogies 5

Verbal Analogies 6


18) Articles

1) ....... Indus River is the longest river in India.

  1. The
  2. An
  3. A
  4. None of the above

Answer: A

Explanation: Article 'the' is used before the names of rivers, mountains, etc.

Articles

Articles 2

Articles 3

Articles 4

Articles 5

Articles 6

Articles 7


19) Prepositions

1) They walked ....... the edge of the land.

  1. up to
  2. as far as
  3. Either A or B
  4. until

Answer: C

Explanation: While talking about distance, both up to and as far as can be used.

Prepositions

Prepositions 2

Prepositions 3

Prepositions 4

Prepositions 5

Prepositions 6

Prepositions 7

Prepositions 8

Prepositions 9

Prepositions 10


20) Adjectives

1) On looking at the cloudless sky, Peter said, "It won't rain today."

  1. at
  2. cloudless
  3. sky
  4. today

Answer: B

Explanation: 'Cloudless' is the adjective as it describes the noun 'sky'

Adjectives

Adjectives 2

Adjectives 3

Adjectives 4

Adjectives 5

Adjectives 6


Next TopicSpotting Errors




Help Others, Please Share

facebook twitter google plus pinterest

Learn Latest Tutorials


Preparation


Trending Technologies


B.Tech / MCA