Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Statistics MCQs

1) The runs scored by a batsman in 5 ODIs are 31,97,112, 63, and 12. The standard deviation is

  1. 24.79
  2. 23.79
  3. 25.79
  4. 26.79

Answer: Option c

Explanation:

Here, first, we need to find mean

Statistics MCQs

= 31+97+112+12= 315/5 = 63

Standard deviation = [1/n (x(n)-mean)2]0.5

= 25.79


2) Find the mode of the call received on 7 consecutive day 11,13,13,17,19,23,25

  1. 11
  2. 13
  3. 17
  4. 23

Answer: Option b

Explanation: Mode = The value that appears most frequent; here, the number 13 repeated twice.


3) Find the median of the call received on 7 consecutive days 11,13, 17, 13, 23,25,19

  1. 13
  2. 23
  3. 25
  4. 17

Answer: Option d

Explanation:

Statistics MCQs

Where,

n = number of terms = 7

The median is the middle value of the data sets, so first, we need to arrange the number in ascending order 11,13,13,17,19,23,25

the middle one is 7+1/2 = 4th number

so, the 4th number is 17


4) Find the mode and median of the 9 consecutive number 12,7,8,14,21,23,27,7,11

  1. 12,9
  2. 7,9
  3. 7,12
  4. 11,9

Answer: Option c

Explanation: Mode = The value that appears most frequent = 7 which is repeated twice. And,

Statistics MCQs

Where n = number of terms = 9

The median is the middle value of the data sets, so first, we need to arrange the number in ascending order 7,7,8,11,12,14,21,23,27

the middle one is 9+1/2 = 5th number

so, the 5th number is 12


5) When the Mean of a number is 18, what is the Mean of the sampling distribution?

  1. 21
  2. 18
  3. 27
  4. 23

Answer: Option b

Explanation: In sampling distribution, the Mean of a number is equal to the Mean of the sampling distribution; hence the Mean of the number is 18 the Mean of the sampling distribution is 18.


6) If the probability of hitting an object is 0.8, find the variance

  1. 0.18
  2. 0.16
  3. 0.14
  4. 0.12

Answer: Option b

Explanation:

Given,

P = 0.8

q = 1-p

= 1 - 0.8

=0.2

Therefore, mean = q = 0.2

And we know that variance = pq = (0.2) (0.8) = 0.16


7) If the probability that an object dropped from a certain height will strike the ground is 80 percent and if 12 objects are dropped from the same place, find the mean and variance.

  1. 9.6,1.92
  2. 8.6,1.92
  3. 9.6,1.82
  4. 8.6,1.82

Answer: Option q

Explanation:

Given,

p= 80% = 0.8 and q = 1-p = 20% = 0.2 and n= 12

Therefore,

Mean= np = (12)(0.8) = 9.6

And,

Variance = npq = (9.6)(0.2)= 1.92


8) Find the mean of tossing 4 coins

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option b

Explanation:

Here, p = ½ and q = ½

N = 4

Therefore, Mean = np = 4*1/2 = 2


9) Variance of a constant 'x' is

  1. 0
  2. x/2
  3. x
  4. 1

Answer: Option a

Explanation:

We know that, V(a) = E (x2) - (E(a)2)

= x2- x2 = 0


10) E(X) = λ is used for which distribution?

  1. Binomial distribution
  2. Poisson's distribution
  3. Bernoulli's distribution
  4. Laplace distribution

Answer: Option b

Explanation: In Poisson's distribution, a positive constant called λ is used, which is the mean and variance of the distribution. The Poisson distribution predicts how many of a certain type of event will occur in a bounded area or during a given period, provided that the events occur independently and cannot occur simultaneously. The events are sometimes called "outcomes" or "observed occurrences."


11) The Mean of a constant 'x' is

  1. 0
  2. x/2
  3. x
  4. 1

Answer: Option c

Explanation: The mean of the constant x is x.


12) If P(x) = 0.8 and x = 3, then find the value of E(x)

  1. 2.6
  2. 2.8
  3. 2.2
  4. 2.4

Answer: Option d

Explanation: We know that, E(x) = x P(x) = 0.8*3 = 2.4


13) If P (1) = P (2) in Poisson's distribution, find the value of mean

Statistics MCQs

Answer: Option a

Explanation: We know the formula of Poisson's distribution,

Statistics MCQs

14) If P (1) = λ P (5) in Poisson's distribution, find the value of mean

  1. 33.81
  2. 53.81
  3. 63.81
  4. 43.81

Answer: Option d

Explanation: We know the formula of Poisson's distribution,

Statistics MCQs

15) Find the expectation of random variable a?

Statistics MCQs
  1. 5.71
  2. 4.71
  3. 6.71
  4. 8.71

Answer: Option b

Explanation:

We know that,

E(X) = 0(1/7) + 1(2/7) + 2 (3/7) + 3(4/7) + 4(5/7)

0 + 2/7 + 6/7 + 12/7 + 20/7

= 5.71


16) If K is the Mean of Poisson distribution, then the variance is given by

  1. K/2
  2. K
  3. K2
  4. K1/2

Answer: Option b

Explanation: For a discrete probability distribution, the variance is given by the following equation

Statistics MCQs

17) If K is the Mean of Poisson distribution, then the standard deviation is given by

  1. k
  2. K2
  3. K
  4. k/2

Answer: Option a

Explanation: A Poisson distribution with mean k is given by Variance = k

Therefore,

Standard Deviation = √variance = √k


18) Find the arithmetic mean of the set of data: 6,1,5,8, and 10

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: Option c

Explanation: If we want to calculate the AM, we need to find the total number in the data set. In the given question, total number = 5

Statistics MCQs

19) Calculate the geometric Mean of 1,3,9,3

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option c

Explanation:

In the given question, the total number is 4, so by using the formula to determine the geometric Mean, we have,

G.M = (1×3×9×3)1/4

= (81)1/4

= (34)1/4

= 3


20) Find the variance of the given data set: 3,9,5,6,7

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option d

Explanation: If we want to calculate the variance, the first thing you need to do is find the Mean of the given data set,

Therefore,

Statistics MCQs

Then, we need to find the Variance V = (3-6)2 + (9-6)2 + (5-6)2 + (6-6)2 + (7-6)2/5

= 9+9+1+0+1 /5 = 20/5 = 4


21) Find the mean, mode and median of the given sets of data: 5,8,12,17,12,14,6,8, 12, and 10

  1. 11,12,10
  2. 10,12,13
  3. 11,12,13
  4. 10,12,11

Answer: Option d

Explanation:

Mean = (5+8+12+13+12+14+6+8+12+10)/ 10 = 10

Mode = Mode is the most repeated value of the given data set.

= 12 (12 repeated 3 times in the set of data)

For median, first we need to arrange the value in ascending order in the given data set: 5,6,8,8,10,12,12,12,14,17. Here, the numbers 10 and 12 are the middle values. The average of the given number is 12+10/2 = 11. Hence, 11 is the median for the given data set. So, the value of Mean, mode, and median are 10,12,11


22) Find the mean mode and median of the messages received on 7 consecutive days 7,13,5,9,6,5,10

  1. 7,8,9
  2. 8,9,9
  3. 8,8,9
  4. 6,8,9

Answer: Option b

Explanation:

Mean = (9+13+5+9+6+5+9)/7 = 56/7 = 8

Mode = Mode is the most repeated value of the given data set. = 9 (repeated 3 times in the set of data)

For median, first, we need to arrange the value in ascending order in the given data set: 5,5,6,9,9,9,13. Here, the number 9 is placed in the middle. Hence, 9 is the median for the given data set. So, the value of Mean, mode, and median are 8,9,9


23) Calculate the range of the given sets of data 7,47,8,42,47,95,42,96,2

  1. 6
  2. 94
  3. 71
  4. 84

Answer: Option b

Explanation:

Range = Maximum Value - Minimum Value

Here, Maximum value in the data sets = 96, and Minimum value = 2

Therefore, Range = 96-2 = 94


24) Find the mean deviation according to the Mean of the given data sets 7,47,8,42,47,95,42,96,3

  1. 11
  2. 111
  3. 112
  4. 113

Answer: Option b

Explanation:

If we want to calculate the mean deviation according to the Mean. First, we need to calculate the Mean of the given data sets

Therefore, Mean = 7+47+8+42+47+95+42+96+3/9 = 43

Now, we need to find the deviation to calculate mean deviation i.e.,

(43-7) +(47-43) +(43-8) +(43-42) +(47-43) +( 95-47) +(43-42) +(96-43) +(43-3) = 222

So,

Statistics MCQs

25) Find the mean deviation according to median of the given data sets 7,47,8,42,47,95,42,96,3

  1. 99
  2. 100
  3. 101
  4. 102

Answer: Option c

Explanation:

If we want to calculate the mean deviation according to the median, first, we need to calculate the median of the given data sets

Therefore, to calculate the median, first, we need to arrange the number in ascending order 3,7,8,42,42,47,47,95,96

SO, Median = 42

Now, we need to find the deviation to calculate mean deviation according to median i.e.,

(42-3) +(47-7) +(42-8) +(42-42) +(42-42) +( 47-42) +(47-42) +(95-42) +(96-42) =

So,

Statistics MCQs

26) Find the variance of the given data sets 7,47,8,42,47,95,42,96,3

  1. 1028.78
  2. 1018.78
  3. 1029.78
  4. 1019.78

Answer: Option c

Explanation:

If we want to calculate the variance, first, we need to calculate the Mean of the given data sets

Therefore, Mean = 7+47+8+42+47+95+42+96+3/9 = 43

Now, we need to find the square of deviation to calculate variance i.e.,

(43-7)2 +(47-43)2 +(43-8)2 +(43-42)2+(47-43)2 +( 95-47)2 +(43-42)2 +(96-43)2+(43-3)2 =

=1296+16+1225+1+16+2304+1+2809+1600

=9268

So,

Statistics MCQs

27) Find the standard deviation of the given data sets 7,47,8,42,47,95,42,96,3

  1. 29.09
  2. 30.09
  3. 31.09
  4. 32.09

Answer: Option c

Explanation:

If we want to calculate the standard deviation, first, we need to calculate the Mean of the given data sets

Therefore, Mean = 7+47+8+42+47+95+42+96+3/9 = 43

Now, we need to find the square root to calculate the variance i.e.,

(43-7)2 +(47-43)2 +(43-8)2 +(43-42)2+(47-43)2 +( 95-47)2 +(43-42)2 +(96-43)2+(43-3)2 =

=1296+16+1225+1+16+2304+1+2809+1600

=9268

Statistics MCQs

28) Find the coefficient of variation of the given data sets 7,47,8,42,47,95,42,96,3

  1. 72.64
  2. 74.62
  3. 30.39
  4. 78.58

Answer: Option b

Explanation:

If we want to calculate the coefficient, we need to calculate the Mean of the given data sets.

Therefore,

Mean = 7+47+8+42+47+95+42+96+3/9 = 43

Now, we need to find the square root to calculate the variance i.e.,

(43-7)2 +(47-43)2 +(43-8)2 +(43-42)2+(47-43)2 +( 95-47)2 +(43-42)2 +(96-43)2+(43-3)2 =

=1296+16+1225+1+16+2304+1+2809+1600

=9268

So,

Statistics MCQs

29) Find the value of λ in Poisson's distribution if the probability of getting a tail in a biased coin toss is ¼ when 8 coins are tossed.

  1. 2
  2. 3
  3. 1
  4. 4

Answer: Option a

Explanation:

Given,

Probability (P) = ¼

And we know that,

λ = np = (8) × ¼ = 2


30) The Mean of a random variable K is given by equation

  1. E(K)
  2. (EK)2
  3. E2 - K2
  4. None of these

Answer: Option a

Explanation: The Mean of any data sets refers to the sum of the function in its domain multiplied with random variables' value. Therefore, the Mean is given by E(K), where k is a random variable.


31) Find the Mean of a constant k

  1. K
  2. k/2
  3. k2
  4. 1

Answer: Option a

Explanation:

Let f(x) be the random variable of the given function X

Now, E(k) = ∫kf(x)

= kf(x)

= k(1) = k


32) Find the Variance of the constant 'K'

  1. 1
  2. 0
  3. K2
  4. K/2

Answer: Option b

Explanation:

Variance (V) = E(k2) - (E(K))2

= k2- k2 = 0


33) Find the variance in a Binomial Distribution, if x, y, and z are the probability of getting success, failure, and a number of trials, respectively.

  1. xyz
  2. x2yz
  3. xy2z
  4. x2y2z2

Answer: Option a

Explanation: If we consider a discrete function, the variance is given by the following equation

If we consider a discrete function, the variance is given by the following equation

Variance(V) = ∑(x=0)Zx2 X(x) - µ2

Here,

µ = Mean

When we substitute X(x) = zCx Xx y(z-x) in the above equation and µ = zx we get

Variance = xyz.


34) Poisson distribution is applied for

  1. Regular Random Variable
  2. Constant time function
  3. Discrete Random Variable
  4. Irregular Random Variable

Answer: Option c

Explanation:

Poisson distribution is usually applied for discrete random variables along with Binomial distribution. The Poisson distribution expresses the probability of a given number of events occurring in a fixed interval of time and space if these events occur with a known average rate and independently since the last event.

As a result, the distribution is often used in counting processes where the average rate of the events happening is known, and individual events occur independently of each other.


35) If P (1) = λ P (2) in Poisson's distribution, find the value of mean

  1. 2
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: Option a

Explanation: We know the formula of Poisson's distribution,

Statistics MCQs

36) calculate the mean the given data set: 3,8,12,17,16,14,6,8, 16, and 10

  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14

Answer: Option a

Explanation:

Mean = Total sum of the number of given data sets/ Total number in data sets

(3+8+12+17+16+14+6+8+16+10)/ 10 = 11


37) Find the mode of the given data set: 5,8,12,17,12,12,6,8, 12, and 12

  1. 8
  2. 5
  3. 12
  4. 17

Answer: Option c

Explanation:

Mode = Mode is the most repeated value of the given data set.

= 12 (12 repeated 5 times in the set of data)


38) Find the median of the given data set: 5,8,12,17,2,14,6,8, 13, and 7

  1. 5
  2. 2
  3. 8

Answer: Option c

Explanation: For median, first, we need to arrange the value in ascending order in the given data set: 2,5, 6,7, 8,8,12,13,14,17. Here, the numbers 8 and 8 are the middle values. The average of the given number is 8+8/2 = 8. Hence, 8 is the median for the given data set.


39) If the probability of hitting a target is 0.4, find the mean and variance

  1. 0.6,0.28
  2. 0.6,0.24
  3. 0.8, 0.22
  4. 0.8, 0.20

Answer: Option b

Explanation:

Given,

Probability P = 0.4

q = 1-p

= 1 - 0.4

=0.6

Therefore, Mean = q = 0.6

And we know that Variance = pq = (0.4) (0.6) = 0.24


40) Find the arithmetic mean of the set of data: 9,11,10,10,5,15and 10

  1. 11
  2. 1
  3. 10
  4. 13

Answer: Option d

Explanation: If we want to calculate the AM, we need to find the total number in the data set. In the given question, total number = 7

Statistics MCQs

41) Calculate the variance of the given data set: 4,7,6,3,7,3

  1. 2
  2. 4
  3. 6
  4. 8

Answer: Option c

Explanation:

If we want to calculate the variance, first we need to find the Mean of the given data set,

Therefore,

Statistics MCQs

Then, we need to find the Variance (V) = (5-4)2 + (7-5)2 + (6-5)2 + (5-3)2 + (7-5)2 + (5-3)2/6

= 1 + 4 + 1 + 4 + 4 +4/6 = 18/3 = 6


42) If K denotes the expectation, the variance of a random variable X is denoted as?

  1. (K(X)2)
  2. 2K(X)
  3. K(X2) - (K(X)2)
  4. K(X)2

Answer: Option c

Explanation:

According to the property of Expectation

Variance V(X) = K(X2) - (K(X))2


43) If K is a variance between 0 and 4. Find the value of K(X2)

  1. 32
  2. 64
  3. 27
  4. 9

Answer: Option b

Explanation:

Integrating f(x) = X2 from 0 and 4 we get the value of K(X2) = 64


44) Find the median of the run made by a player in 5 T20 matches, 55,44, 21, 35, 45.

  1. 55
  2. 51
  3. 45
  4. 44

Answer: Option d

Explanation:

Statistics MCQs

Where n = number of terms = 5

The median is the middle value of the data sets, so first, we need to arrange the number in ascending order 21,35,44,45,55

the middle one is 5+1/2 = 3rd number

so, the 3rd number is 44


45) Find the standard deviation of the given data sets 7,2,8,11,6,13,16

  1. 4.64
  2. 4.34
  3. 2.34
  4. 3.64

Answer: Option b

Explanation:

If we want to calculate the standard deviation, first, we need to calculate the Mean of the given data sets

Therefore, Mean = 7+2+8+11+6+13+16/7 = 63/7 = 9

Now, we need to find the square root to calculate the variance = (Mean - each number of data sets)2

i.e.,

(9-7)2 +(9-2)2 +(9-8)2 +(9-11)2+(9-6)2 +( 13-9)2 +(16--9)2

=4 + 49 + 1 + 4 + 9 + 16 + 49

=132

So,

Statistics MCQs

46) Find the coefficient of the given data sets 7,2,8,11,6,13,16

  1. 48.64
  2. 43.34
  3. 42.34
  4. 48.22

Answer: Option d

Explanation:

If we want to calculate the standard deviation, first, we need to calculate the Mean of the given data sets

Therefore, Mean = 7+2+8+11+6+13+16/7 = 63/7 = 9

Now, we need to find the square root to calculate the variance = (Mean - each number of data sets)2

i.e.,

(9-7)2 +(9-2)2 +(9-8)2 +(9-11)2+(9-6)2 +( 13-9)2 +(16--9)2

=4 + 49 + 1 + 4 + 9 + 16 + 49

=132

So,

Statistics MCQs

47) The random variables of A and B have variances 0.4 and 0.6, respectively, and K = 4A - 2B. Find the value of K

  1. 2.2
  2. 4.4
  3. 6.6
  4. 8.8

Answer: Option d

Explanation:

Given

Variance (A) = 0.4 and Variance (B) = 0.6

And K = 4A - 2B

Therefore,

Var(K) = Var(4A - 2B)

= Var(4A) + Var(2B)

= 16 Var(A) + 4 Var(B)

Var(K) = 16*0.4 + 4*0.6

= 8.8


48) The mean value of the Hypergeometric distribution is given by the equation

  1. E(X) = n*k/N2
  2. E(X) = n*k/N-1
  3. E(X) = n*k/N
  4. E(X) = n*k/N3

Answer: Option c

Explanation:

The equation gives the Mean of the Hypergeometric distribution

E(X) = n*k/N

Where,

N denotes the number of trails

K denotes the number of success

And, N denotes the sample size


49) The Variance of the Hypergeometric distribution is given by the equation

  1. n* k (N-k)*(N-n)/[N2*(N-1)]
  2. n* k (N-k)*(N-n)/[N3*(N-P)]
  3. n* k (N-1)*(N2-n)/[N2*(N-1)]
  4. n* k (N-k)*(N2-n)/[N3*(N-1)]

Answer: Option a

Explanation:

The variance of the Hypergeometric distribution is given by n* k (N-k)*(N-n)/[N2*(N-1)].

Where,

n denotes the number of trails

K denotes the number of success

An, N denotes the sample size.


50) Find the range of the following data sets 61,22,34,17,81,99,42,94.

  1. 81
  2. 82
  3. 83
  4. 84

Answer: Option b

Explanation:

We know that,

Range = Maximum Value - Minimum Value

Here, Maximum value in the data sets = 99, and Minimum value = 17

Therefore, Range = 99-17= 82






Youtube For Videos Join Our Youtube Channel: Join Now

Help Others, Please Share

facebook twitter pinterest

Learn Latest Tutorials


Preparation


Trending Technologies


B.Tech / MCA