## Aptitude Compound Interest Test Paper 26) The simple interest on a certain sum of money at rate of interest 5% per annum for 2 years is Rs. 500. What is the compound interest on the same sum for the same period and at the same rate of interest? - Rs.412.5
- Rs.400
- Rs.500
- Rs.512.5
The Correct answer is (D)
S.I. = 500 r = 5% t = 2 years Before finding C.I. we have to find the sum or principal;
Now we have to find the Amount;
Amount = 5000 = 5000 * 1.05 * 1.05 = Rs. 5512.5
C.I. = 5512.5 - 5000 = Rs. 512.5 (Option D) 7) In how many years the compound interest on Rs. 10000 at the rate of 10% will be Rs. 2100 ? - 1.5 years
- 2 years
- 2.5 years
- 3 years
The Correct answer is (B)
Principal = Rs. 10000 r = 10% C.I. = Rs. 2100 8) The difference between Simple Interest and Compound Interest on a certain sum of money for 2 years is Rs.200. If the rate of interest is 12 %, what is the sum? - Rs. 11800
- Rs. 12000
- Rs. 12800
- Rs. 13000
The Correct answer is (C)
If the difference between the C.I. and S.I. on a certain sum of money for 2 years at rate of interest r % is Rs. X, then the sum is given by;
We have; X = Rs. 200 t = 2 years r = 12 = 200 * = 200 * * = 200 * 64 = Rs. 12800 (Option C) 9) If the difference between Simple Interest and Compound Interest on a sum of money for 3 years is Rs. 200 and the rate of interest is 10%, what is the sum? - Rs. 6451.6
- Rs. 6351.6
- Rs. 6251.6
- Rs. 6151.6
The Correct answer is (A)
If the difference between C.I. and S.I. on a certain sum for 3 years at rate of interest r% is Rs. X, then the sum is given by;
We have; X = Rs. 200 r = 10% 10) The difference between simple interest and compound interest on a sum of money for 1 year at 4% per 6 months is 4, what is the sum? - Rs. 2100
- Rs. 2300
- Rs. 2500
- Rs. 3000
The Correct answer is (C)
Let the sum = Rs. X t = 1 year = 2 half years (6 months) r = 4% for 6 months Compound Interest Aptitude Test Paper 1 Compound Interest Concept |

For Videos Join Our Youtube Channel: Join Now

- Send your Feedback to [email protected]