Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Aptitude Problems on Ages Test Paper 1


1) A mother is twice as old as her son. If 20 years ago, the age of the mother was 10 times the age of the son, what is the present age of the mother?

  1. 38 years
  2. 40 years
  3. 43 years
  4. 45 years

The Correct answer is (D)

Explanation:

Let the age of son = X years

∴Age of mother would be =2X

As per question 20 years ago;

10 (X -20) = 2X - 20

10X - 200 = 2X - 20

10X - 2X= - 20 + 200

8X = 180

X=Apti Problem on ages 13= 22.5 years

∴Age of mother = 22.5 * 2 = 45 years


2) Four years ago a man was 6 times as old as his son. After 16 years he will be twice as old as his son. What is the present age of man and his son?

  1. 34, 9
  2. 33, 7
  3. 35, 5
  4. 36, 6

The Correct answer is (A)

Explanation:

Let age of son 4 years ago be = X

So, age of man 4 years ago would be = 6X

As per question after 16 years;

2* age of son = age of man

2(X + 4 +16) = (6X + 4 + 16)

2X +40 = 6X + 20

2X - 6X = 20 - 40

- 4X = - 20

X = 5 years

∴Present age of son = 5 + 4= 9 years

Present age of man = 6X + 4= 6*5 + 4 = 30 +4 = 34 years

Solution 2:

Apply formula; A's (man) present ageApti Problem on ages 14+ t1

Apti Problem on ages 15

= Apti Problem on ages 15 = 9 years


3) The ratio of the ages of Minu and Meera is 4:2. If the sum of their ages is 6 years, find the ratio of their ages after 8 years.

  1. 8:6
  2. 6:5
  3. 6:4
  4. 7:5

The Correct answer is (B)

Explanation:

Let the age of Minu is 4X and age of Meera 2X.

As per question; 4X + 2X = 6

6X = 6

X = 1

∴Minu's age = 4*1= 4 years

Meera's age = 2*1= 2 years

Ratio of their ages after 8 years;

= (4+8): (2+8)

= 12: 10

= 6:5


4) The ratio of the ages of Seeta and Geeta is 2:7. After 6 years, the ratio of their ages will be 1:2. What is the difference in their present ages?

  1. 8 years
  2. 9 years
  3. 10 years
  4. 11 years

The Correct answer is (C)

Explanation:

Let the age of Seeta is 2X and age of Geeta 7X.

As per question after 6 years;

Apti Problem on ages 16

4X +12 = 7X + 6

-3X = -6

X = 2

∴Age of Seeta = 2 * 2 = 4 years

Age of Geeta = 7 * 2 = 14 years

Difference in their ages = 14 - 4 = 10 years


5) Ten years ago, the sum of ages of a father and his son was 34 years. If the ratio of present ages of the father and son is 7:2, find the present age of the son.

  1. 12 years
  2. 11 years
  3. 10 years
  4. 8 years

The Correct answer is (A)

Explanation:

Let the present age of the father is 7X and present age of son is 2X.

As per question, ten years ago;

(7X - 10)+ (2X - 10) = 34

7X - 10 + 2X - 10= 34

9X = 34 + 20

9X = 54

X = 6

∴Present age of son = 2 * 6= 12 years


Aptitude Problems on Ages Test Paper 2
Aptitude Problems on Ages Test Paper 3
Aptitude Problems on Ages Test Paper 4
Aptitude Problems on Ages Test Paper 5
Problems on Ages Concepts





Please Share

facebook twitter google plus pinterest

B.Tech / MCA


Learn Latest Tutorials