Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Aptitude Problems on Ages Test Paper 2


6) The sum of the ages of father and his son is 44 years. If 6 years after the father will be 3 times as old as his son, what are their present ages?

  1. 36, 8
  2. 38, 6
  3. 35, 9
  4. 37, 7

The Correct answer is (A)

Explanation:

Let present age of son is X and present age of father is (44 -X).

As per question, after 6 years;

3(X+6) = (44 - X) +6

3X +18 = 50 - X

4X = 50 - 18

4X = 32

X = 8 years

∴Present age of son = 8 years

And, present of father = 44 - 8 = 36 years

Solution 2;

Apti Problem on ages 17

7) Ten years ago, Ajay wasApti Problem on ages 18rd as old as Vijay. If Ajay is 18 years old now, how old is Vijay now?

  1. 32 years
  2. 34 years
  3. 36 years
  4. 38 years

The Correct answer is (B)

Explanation:

Let Vijay is X years old now.

As per question, 10 years ago;

Apti Problem on ages 18(X-10) = 18 ? 10

Apti Problem on ages 18

X -10 = 24

X = 24 +10 = 34 years


8) Age of father is seven times the age of his son. In the next 10 years, the age of father will be three times the age of his son. What is the age of father now?

  1. 35 years
  2. 37 years
  3. 39 years
  4. 41 years

The Correct answer is (A)

Explanation:

Let the age of son is X and age of father 7X

Age of son after 10 years = X+10

Age of father after 10 years = 7X + 10

As per question, after 10 years;

3(X+10) = 7X + 10

3X + 30 = 7X + 10

4X = 20

X = 5 years

∴Age of father now = 7 * 5 = 35 years


9) Twelve years ago, Budh was twice as old as Badri. If the ratio of their present ages is 4:3 respectively, find the difference between their present ages.

  1. 5 years
  2. 6 years
  3. 7 years
  4. 8 years

The Correct answer is (B)

Explanation:

Let 12 years ago age of Badri was X years and age of Budh was 2X.

So, present age of Badri = X + 12

And, present age of Budh = 2X + 12

As per question;

Apti Problem on ages 20

6X + 36 = 4X + 48

2X = 12

X = 6

Present age of Badri = 6 + 12 = 18 years

Present age of Budh = 2*6 +12= 24 years

Required difference between their ages = 24 - 18 = 6 years


10) Two years ago the ratio of ages of Naresh and Suresh was 3:2. If one year hence, the ratio of their ages will be 7:5, what is the sum of their present ages?

  1. 30 years
  2. 32 years
  3. 34 years
  4. 36 years

The Correct answer is (C)

Explanation:

Let two years ago, the ages of Naresh and Suresh was 3X and 2X.

So one year hence, the ages of Naresh and Suresh would be 3X+3 and 2X+3 respectively.

As per question;

Apti Problem on ages 21

15X + 15= 14X + 21

X = 6

Present age of Naresh =3*6 + 2 = 20 years

Present age of Suresh = 2*6 + 2 = 14 years

∴Sum of their present ages = 20 + 14 = 34 years


Aptitude Problems on Ages Test Paper 1
Aptitude Problems on Ages Test Paper 3
Aptitude Problems on Ages Test Paper 4
Aptitude Problems on Ages Test Paper 5
Problems on Ages Concepts





Please Share

facebook twitter google plus pinterest

Learn Latest Tutorials


B.Tech / MCA