# Aptitude Problem on Trains Test Paper 1

1) A train moving at speed of 90 km/hr crosses a pole in 7 seconds. Find the length of the train.

1. 150 m
2. 165 m
3. 175 m
4. 170 m

The correct option is (C).

Length of the train is equal to the distance covered by train to cross the pole. So, we will find the distance travelled by the train in 7 seconds by applying the following formula:

Distance= Speed x Time

Speed is given in Km/hr so we will convert it into m/s as answers are given in meters.

Speed=90* = 25 m/s

Time = 7 seconds

Distance = 25 * 7= 175 meters

2) A train of length 200 meters crosses a man running at 10 km/hr in the same direction in 10 seconds. What is the speed of the train?

1. 72 km/hr
2. 95 km/hr
3. 85 km/hr
4. 82 km/hr

The correct option is (D).

When the train and man are moving in same direction then relative speed will be the difference between their individual speeds. In this problem the other way to find the relative speed is to divide the distance covered (length of train) by the time taken by the train to cross the man.

Relative Speed= We will convert it into Km/hr = 72 km/hr

Now, let the speed of the train is X km/hr. So, the relative speed, 72 km/hr = X km/hr - 10 km/hr

X-10=72

X= 72+10

X= 82 km/hr

3) A train moving at 50 km/hr crosses a bridge in 45 seconds. The length of train is 150 meters. Find the length of the bridge.

1. 525 m
2. 545 m
3. 575 m
4. 500 m

The correct option is (C).

The distance covered by train when it crosses the bridge is equal to the sum of length of the train and length of the bridge.

Speed of train in m/s= 50* Time = 40 seconds

Let the length of the bridge is X. = speed of train = speed of train

9(X+150) = 45x125

9X+450= 5625

9X= 5625 - 450

9X=5175

X= = (speed of train)

4) A train is moving at 120 km/hr. The length of the train is 150 meters. How long it will take to cross a platform of length 100 meters?

1. 10 seconds
2. 7.5 seconds
3. 20 Seconds
4. 25 seconds

The correct option is (B).

Speed of train in m/s = 120 x Distance covered to cross the platform is equal to the sum of length of the train and length of the platform.

So, distance= 150+100 = 250 meters

Time = = 250 * = = 7.5 seconds

5) A train of length 100 meters is moving at a speed of 70 km/hr. In what time it will cross a man who is walking at 10 km/hr in the same direction?

1. 5 seconds
2. 6 seconds
3. 8 seconds
4. 7 seconds

The correct option is (B).

Time= In this problem, both the train and man are moving so we will find the relative speed of the train. They are moving in the same direction, so the relative speed = (speed of train - speed of man)

Relative Speed = (70-10) = 60 km/hr

Relative Speed in m/s = 60* Distance covered to cross the man = length of the train (100 meters)

Time= Time=  Problem on Trains Aptitude Test Paper 2
Problem on Trains Aptitude Test Paper 3
Problem on Trains Aptitude Test Paper 4
Problem on Trains Aptitude Test Paper 5
Problem on Trains Concepts

### Feedback   