# Aptitude Problem on Trains Test Paper 5

21) A man sitting in a train which is running at a speed of 100 km/hr saw a goods train which is running in opposite direction towards him. The goods train crosses the man in 8 seconds. If the length of goods train is 300 meters, find its speed.

1. 45 Km/hr
2. 50 km/hr
3. 35 Km/hr
4. 60 Km/hr

The correct option is (C).

Let the speed of goods train = X km/hr

The man sitting in train is also moving at the speed of train = 100 km/hr

So the speed of goods train relative to man =  m/s (relative speed) Now, Relative speed = speed of train or man + speed of goods train

135 = 100 + X

Or X = 135 - 100 = 35 km/hr

22) A train of length 400 meters is running at a speed of 98 km/hr. The train takes 40 seconds to cross a tunnel. Find the length of the tunnel.

1. 650.5 m
2. 688.8 m
3. 669.5 m
4. 675.8 m

The correct option is (B).

Let the length of the tunnel = X meters

Time = 40 seconds

Distance to be covered = (X + 400) meters 245 * 40= 9X + 3600

9800= 9X +3600

9X= 6200

X= = 688.8 meters

23) A man is running at 10 km/hr in a parallel track in the same direction of a train which is moving at 55 km/hr. He is 260 meters ahead of the train. If the length of train is 140 meters, in what time the train will cross the man?

1. 32 seconds
2. 34 seconds
3. 36 seconds
4. 38 seconds

The correct option is (A).

Time= Distance to be covered = 260 + 140 = 400 meters

Relative speed = 55 - 10 = 45 km/hr  24) Two trains of equal length 140 meters are running in opposite directions on parallel tracks at the same speed. If the trains cross each other 14 seconds, find the speed of each train.

1. 30 km/hr
2. 32 km/hr
3. 34 km/hr
4. 36 km/hr

The correct option is (D).

Let the speed of each train is = X km/hr

Relative speed = X + X = 2X ................. (1)

Also, Relative Speed = Relative Speed: From equation (1) and (2)

2X = 20

X= 10 m/s

We need answer in km/hr so, 10 x = 36 km/hr

25) A train crosses a pole and a bridge of length 280 meters in 6 seconds and 20 seconds respectively. At what speed the train is running?

1. 62 km/hr
2. 65 km/hr
3. 70 km/hr
4. 72 km/hr

The correct option is (D).

Let the length of train is X meters and its speed Y m/s Put the value of X from equation (1) to equation (2) Problem on Trains Aptitude Test Paper 1
Problem on Trains Aptitude Test Paper 2
Problem on Trains Aptitude Test Paper 3
Problem on Trains Aptitude Test Paper 4
Problem on Trains Concepts   