Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Profit and Loss Test Paper 2


6) A shopkeeper bought a watch for Rs. 1200. At what price should he sell the watch to earn a profit of 25% ?

  1. Rs. 1400
  2. Rs. 1450
  3. Rs. 1500
  4. Rs. 1550

The Correct answer is (C)

Answer with explanation:

C.P. of watch = Rs. 1200

Profit = 25%

S.P. of watch =?

Shopkeeper wants to earn profit of 25% so he has to keep the selling price 125%  (125)of the cost price.
                                                                                                                         100

Therefore S.P.=(125) ∗1200 = 1500
                      100

Solution 2:

Apply formula: Selling Price =(100+Profit%) ∗C.P.
                                                         100
 =(100+25) ∗C.P.
       100
 =125 ∗1200 = 1500
   100


7) Mohan bought an article at 25% less of the marked price and sold it at 15% more than the marked price. Find the profit earned by him.

  1. 53.3 %
  2. 55%
  3. 57.3%
  4. 52.3 %

The Correct answer is (A)

Answer with explanation:

Let the marked price be Rs. 100

∴ C.P. = 100 -25 = 75

And, S.P. = 100 + 15 = 115

Profit (S.P. -C.P.) = 115 -75 = 40

Profit % =Apti Profit and loss 10∗100

 =40∗100=53.3%
   75

8) If the cost price of 120 mangoes is equal to the selling price of 100 mangoes, what is the profit percent in this transaction?

  1. 15%
  2. 17%
  3. 20%
  4. 21%

The Correct answer is (C)

Answer with explanation:

Let the C.P. of 120 mangoes be Rs. 120

As per question, S.P. of 100 mangoes = Rs. 120

C.P. of 100 mangoes would be = Rs. 100

Profit = (S.P.- C.P.) = 120 -100 = 20

Profit percent =apti Profit and loss 11 ∗100

 =20 ∗100=20%
   100

Solution 2:

Apply formula: apti Profit and loss 11
 =120 - 100∗100=20%
       100


9) After selling 140 apples a fruit seller earns a profit equal to S.P. of 20 apples. His profit percentage is:

  1. 15.7%
  2. 16.7%
  3. 18.7%
  4. 20%

The Correct answer is (B)

Answer with explanation:

Let selling price of 140 apples be Rs. 140

Profit = selling price of 20 apples = Rs. 20

C.P. = S.P. - Profit

= 140 - 20= 120

Profit percent = apti Profit and loss 12 ∗100

 =20∗100=16.7%
   120

10) The cost price of 30 articles is equal to the selling price of 25 articles. What is the profit percentage in this transaction?

  1. 20%
  2. 18%
  3. 15%
  4. 13%

The Correct answer is (A)

Answer with explanation:

Let the cost price of each article be Rs. 1

∴ C.P. of 25 articles = Rs. 25

S.P. of 25 articles = C.P. of 30 articles = Rs. 30

Profit = Profit (S.P. - C.P.) = 30 -25 = 5

Profit % = apti Profit and loss 12 ∗100 = 20 %
   25

Solution 2:

Apply formula: apti Profit and loss 11
 =30-25 ∗100=20%
     25



Aptitude Profit & Loss Test Paper 1
Aptitude Profit & Loss Test Paper 3
Aptitude Profit & Loss Test Paper 4
Aptitude Profit & Loss Test Paper 5
Profit & Loss Concepts




Please Share

facebook twitter google plus pinterest

Learn Latest Tutorials


Preparation


B.Tech / MCA