Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Speed Time and Distance Test Paper 2


6) Two boys start running at the same time in the same direction at a speed of 10 km/hr and 12 km/hr respectively. In what time they will be 8 km apart?

  1. 3 hours
  2. 4 hours
  3. 5 hours
  4. 6 hours

The correct answer is (B)

Answer with explanation:

Apti Speed time and distance14

Both the boys are in motion so we will consider relative speed to find the time.

Relative speed = 12 - 10 = 2 km/hr

Distance = 8 km

Time =82= 4 hours (Option B)


7) A man walking at a speed of 8 km/hr covers a certain distance in 1 hour 45 minutes. If he runs at a speed of 10 km/hr, in what time he will cover the same distance?

  1. 74 minutes
  2. 70 minutes
  3. 80 minutes
  4. 84 minutes

The correct answer is (D)

Answer with explanation:

Apti Speed time and distance15

Distance = Speed * Time

Speed = 8 km/hr

Time = 1 hour 45 minutes = 10560minutes =2112 hrs

Distance = 8 *2112=16812= 14 km

Time required to cover the 14 km at a speed of 10 km/hr =

Apti Speed time and distance16

Time in minutes = 1.4 * 60 = 84 minutes (Option D)


8) A horse covers a certain distance in 40 minutes if it runs at a speed of 60 km/hr. At what speed the horse can cover the same distance in 30 minutes?

  1. 80 km/hr
  2. 82 km/hr
  3. 84 km/hr
  4. 86 km/hr

The correct answer is (A)

Answer with explanation:

Apti Speed time and distance17

Distance = Speed x Time

Speed = 60 km/hr

Time = 40 minutes →4060hrs

Distance = 60 *4060=240060 = 40 km

Speed of horse to cover 40 km in 30 minutes or 3060hrs would be:

Apti Speed time and distance18

9) A car moving at a speed of 75 km/hr covers certain distance in 2 hours. If its speed is reduced by 15 km/hr, in what time it will cover the same distance?

  1. 135 minutes
  2. 140 minutes
  3. 150 minutes
  4. 155 minutes

The correct answer is (C)

Answer with explanation:

Apti Speed time and distance19

Distance = speed x time

= 75 * 2 = 150 km

New speed = 75 -15= 60 km/hr

Required time =15060=52hrs

We need answer in minutes:

52*60=3002= 150 minutes (Option C)


10) At his usual speed a cyclist covers a certain distance in 8 hours. When the speed of cycle is increased by 4 km/hr the same distance can be covered in 6 hours. Find the distance.

  1. 92 km
  2. 94 km
  3. 96 km
  4. 98 km

The correct answer is (C)

Answer with explanation:

Distance = speed * time

Let the distance is = X

Difference in speed is given = 4 km/hr

Apti Speed time and distance20

Therefore, X6 -X8 = 4

Apti Speed time and distance20= 4

X = 96 km (Option C)



Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 1
Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 3
Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 4
Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 5
Speed Time and Distance Concepts





Help Others, Please Share

facebook twitter google plus pinterest

Learn Latest Tutorials


Preparation


Trending Technologies


B.Tech / MCA