Speed Time and Distance Test Paper 521) A man covers a distance of 110 km between two cities in 10 hours. He travelled partly on foot at 9 km/hr and partly on a bicycle at 15 km/hr. Find the distance travelled on foot.
The Correct answer is (A) Answer with explanation: Let the distance travelled on foot = X km ,, the distance travelled on bicycle would be = (90  X) km Total time taken to cover the distance = 10 hrs Time taken to cover the 110 km would be equal to the sum of the time taken to cover the distances partly on foot and partly on bicycle. So,^{X}⁄_{9}+^{110X}⁄_{15}= 10 5X + 3(110 X) = 45 * 10 5X + 330  3X = 450 2X =450  330 2X = 120 X =^{120}⁄_{2}= 60 km (Option A) 22) A farmer travelled from his village to city to buy seeds. He went by bicycle at a speed of 20 km/hr and came back at a speed of 5 km/hr. If the farmer took 5 hours and 40 minutes to complete his journey, find the distance between village and city?
The Correct answer is (B) Answer with explanation: Total distance travelled = Average speed * Total time taken to complete the journey Average speed = Total time taken = 4 hour 45 minutes =^{285}⁄_{60} =^{19}⁄_{4}hour So, Total distance travelled = 8 *^{19}⁄_{4}= 38 km Distance between village and city will be half of the total distance travelled: So, distance between village and city =^{38}⁄_{2} = 19 km (Option B) 23) A man goes to his office at ^{2}⁄_{3} of the speed at which he returns from the office. If his average speed is during the whole journey is 24 km/hr, at what speed the man goes to office?
The Correct answer is (A) Answer with explanation: Let the speed of man when he returns from office = X So, his speed when he goes to office =^{2}⁄_{3}X Average speed = Speed at which he goes to office is ^{2}⁄_{3} of X,So it will be ^{2}⁄_{3}*30=20 km/hr (Option A) 24) The ratio between the speeds of two cars is 5:8. If the first car covers 200 km in 2 hours, find the speed of the second car.
The Correct answer is (C) Answer with explanation: Let the speed of two cars is 5X and 8X. =^{200}⁄_{2}= 100 km/hr Therefore, 5X = 100 X =^{100}⁄_{5} = 20 km/hr So the speed of second car will be = 8 * 20 = 160 km/hr (Option C) 25) A man covers first 48 km of his journey in 40 minutes and next 32 km in 30 minutes. Find his average speed.
The Correct answer is (A) Answer with explanation: Total distance = 48 + 32 = 80 km Total time = 40 + 35 = 75 minutes =^{75}⁄_{60} hrs Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 1 Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 2 Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 3 Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 4 Speed Time and Distance Aptitude Test Paper 5 Speed Time and Distance Concepts
Next TopicAptitude Simple Interest Test Paper 1

Ansible
Mockito
Talend
Azure
SharePoint
Powershell
Kali Linux
OpenCV
Kafka
Pandas
Joomla
Reinforcement