Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

IndiaMART Interview Questions

About the Company:

IndiaMART is India's largest online B2B marketplace; they connect buyers and suppliers to each other. It is the second largest online B2B marketplace in the world after Alibaba.

IndiaMART was founded in 1999. The company's mission is to "make the business easy and simple."

Dinesh Agarwal and Brijesh Agarwal are the founders of IndiaMART. The company's headquarter is situated in Noida, India.

In 1998, its second office was set up in Mumbai. The company got its first order from the chain Nirulas.

Selection process:

The placement process of IndiaMART consists of 4 rounds. These rounds are as follows:

  • Aptitude Round
  • Group Discussion
  • Technical Interview
  • HR Interview

Aptitude round


The purpose of the aptitude round is to test the candidate's ability to solve the problems. Aptitude round contains the multiple choice questions of quantitative, verbal and reasoning.

Simple Interest

1) How much time will it take for the amount Rs 450 to yield Rs 81 as interest at the rate of 4.5% per annum of simple interest?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: B

Explanation:

Interest = 81
Rate = 4.5
Principle amount = 450
Simple interest = (principle amount X rate X time)/ 100
                    81 = (450 X 4.5 X t)/100
                Time = 4 years


2) A sum of Rs 12500 amounts to Rs 15500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?

  1. 5%
  2. 10%
  3. 6%
  4. 24%

Answer: C

Explanation:

New amount = old amount + interest
15500 = 12500 + interest
=> Interest = 3000
Simple interest = (principle amount X rate X time)/ 100
3000 = (12500 X rate X 4)/100
=> Rate = 6%


3) What will be the ratio of SI to be earned by a certain amount at the same rate of interest for 6 years and that of 9 years?

  1. 2:3
  2. 3:2
  3. 4:5
  4. 5:4

Answer: A

Explanation:

R1/R2 = ((principle amount X rate X time)/ 100)/( (principle amount X rate X time)/ 100)
=> ((p X 6 X r)/100)/((p X 9 X r)/100)
=> 6/9
=> 2/3
R1 : R2 = 2 : 3


4) A person borrows Rs 5000 for 2 years at 4% per annum simple interest. He lends it to another person at 25/4 % p.a for 2 years. Find his gain transaction per year?

  1. 100
  2. 200
  3. 112.5
  4. 225.4

Answer: C

Explanation:

Gain=((principle amount X rate X time)/ 100) for 1 year - ( (principle amount X rate X time)/ 100) for 2 year
= ((5000 X 2 X 25)/100 X 4) - ((5000 X 2 X 4)/100)
= 225 for 2 years
So 225/2 =112.5 for 1 year


5) A certain amount earns simple interest of Rs 1750 after a year had the interest been 2 % more than old, how much more interest would it have earned?

  1. 4%
  2. 6%
  3. Data inadequate
  4. None

Answer: C

Explanation:

Principle amount is not there.


Speed, distance and time

6) A 300m long train is running at a speed of 54 kmph. In what time, it will pass a bridge of 100m?

  1. 45/3
  2. 80/3
  3. 100/3
  4. 65/3

Answer: B

Explanation:

Length of train = 300m
Length of bridge = 100m
Speed= 54 kmph
=> 54 X (5/18) = 15 m/s
Speed = distance / time
15 = (300+100)/time
=> Time = 400/15
=> 80/3


7) A train covers 10 km in 10 min. If it takes 6 seconds to pass a telegraph post, the length of train is?

  1. 200m
  2. 250m
  3. 100m
  4. 150m

Answer: C

Explanation:

Distance = 10 km
     Time = 10 min
   Speed = distance / time
              =(1000 X 10)/(10 X 60)
              = 50/3
   Speed = distance / time
     50/3 = distance / 6
Distance= 100m


8) A train moves to pass a man and a bridge of 260m long in 8 sec and 10 sec respectively. What is the speed of the train?

  1. 150 m/s
  2. 130 m/s
  3. 230 m/s
  4. 250 m/s

Answer: B

Explanation:

Man:
       Speed= distance/time
       Distance= 8s
Bridge:
     Speed = (train's length + bridge's length)/time
           S= ((8s) + 260)/10
           10s= 8s + 260
           10s-8s=260
           2s=260
           S=130
Speed of train is 130 m/s


9) Two trains 100m and 200m long run at speed 60 kmph and 30 kmph respectively in opposite direction on parallel tracks. What time to cross?

  1. 15
  2. 17
  3. 10
  4. 12

Answer: D

Explanation:

Length of the first train= 100m
Length of the second train=200m
The Speed of the first train=60kmph
The Speed of the second train=30kmph
Total speed = 60 + 30
                   = 90 kmph
                   = (90 X 5)/18
                   = 25 m/s
Time =(first train length + second train length )/ speed
     =300/25
     =12 s


Ratio and proportion

10) If A : B = 2 :3 and B : C = 3 : 4 . Find a : b : c?

  1. 3 : 2 : 4
  2. 2 : 3 : 4
  3. 3 : 4 : 2
  4. 4 : 3 : 2

Answer: B

Explanation:

A : B = 2 : 3
B : C = 3 : 4
A : B : C = (2X3) : (3X3) : (3X4)
               => 2 : 3 : 4


11) If X : Y = 3 : 4 and Y : Z = 8 : 9. Find X : Z?

  1. 4 : 5
  2. 5 : 4
  3. 2 : 3
  4. 3 ; 4

Answer: C

Explanation:

X : Y : Z =(3X8) : (8X4) : (4X9)
             = 24 : 32 : 36
             = 6 : 8 : 9
        X : Y = 6 : 9
       => 2 : 3


12) Divide 600 in the ratio 2 : 3 ?

  1. 240 , 360
  2. 360 , 240
  3. 120 , 420
  4. 420 , 120

Answer: A

Explanation:

2X + 3X = 600
       5X=600
       X=120
       2X= 120X2 = 240
       3X= 120X3 = 360


13) If 10% of X = 30% of Y then X : y is

  1. 3 : 1
  2. 1 : 3
  3. 2 : 5
  4. 5 : 2

Answer: A

Explanation:

(10/100)x = (30/100)y
          x/y = 3/1


Profit and Loss

14) A man inverses 10 % loss by selling bag at Rs 540. Find price should the bag be sold to earn 20 % profit?

  1. 600
  2. 620
  3. 700
  4. 720

Answer: D

Explanation:

Loss = 10 %
Selling price = 540
Cost price = 540/0.9 = 600
For finding selling price for 20% profit
       Sp =( 600 X 120 )/ 100 = 720


15) A shoe was sold at Rs 330 with a profit of 10%. If it was sold at Rs 275 then what is % of loss or profit?

  1. 25/3
  2. 20/3
  3. 15/3
  4. 10/3

Answer: A

Explanation:

Profit = 10% of selling price = 30
Cost price = 330/110 = 300
Cost price = 300
Selling price = 275
Loss = (275X100)/ 300 = 25/3


16) Find the value of (X2 + Y2)/(X2 - Y2). If X : Y = 6 : 5.?

  1. 44/11
  2. 55/11
  3. 61/11
  4. 71/11

Answer: C

Explanation:

(X2 + Y2 )/( X2 + Y2) = (((X2 / Y2) + 1 )/ ((X2 / Y2) - 1 ))
         = (((X / Y)2 + 1 )/ ((X / Y)2 - 1 ))
         = (((6/5) + 1 )/ ((6/5) - 1 ))
         = (((36 + 25)/25)/ ((36 - 25)/25))
         =61/11


17) Find the value of X if ( X2 / (1 + (1/(1 + (X / (1 - X))))))= 1?

  1. 3/2
  2. 2/3
  3. 4/5
  4. 5/4

Answer: B

Explanation:

2X / (1 + 1 - X ) = 1
2 X = 2 - X
3 X = 2
X = 2/3


Problems on ages

18) Krishna age after 15 years will be 5 times his age 5 year back. What is the present age of Krishna?

  1. 30
  2. 10
  3. 40
  4. 20

Answer: B

Explanation:

Present age = X
Future age = X + 15
Old age = X - 5
=> X + 15 = 5 (X - 5)
=> X + 15 = 5X - 25
=> 40 = 4X
=> X = 10 years


19) A is two years old than B who is twice as old as C. The total ages of A,B,C be 27. How old is B?

  1. 35
  2. 25
  3. 10
  4. 40

Answer: C

Explanation:

Let the age of C is X
     B = 2X
     A = 2 + 2X
     A + B + C = 27
     2 + 2X + 2X + x =27
     5X=25
     X=5
     So B = 2 X 5 = 10 years


20) Present age of Sameer and Anand are in the ratio 5:4 respectively. Three years hence, their ratio will become 11:9 respectively. What is Anand's present age?

  1. 22
  2. 24
  3. 20
  4. 26

Answer: B

Explanation:

Sameer = 5X
Anand=4X
After 3 years
       => (5X + 3) / (4X + 3) = 11/9
       => 45X +27 = 44 X + 33
        => X=6
Anand's age = 4 X 6 = 24 years


21)Padmini is 40 years old and Krishna is 60 years old. How much years ago was the ratio of their ages was 3:5?

  1. 20
  2. 10
  3. 40
  4. 30

Answer: B

Explanation:

(40 - X )/(60 - X) = 3/5
200 - 5 X = 180 - 3 X
X= 10 years


Problems on clock

22) Find the angle between min hand and hour hand of a clock. When time is 6:30?

  1. 10
  2. 15
  3. 20
  4. 15

Answer: B

Explanation:

Hour hand
       =6 + 30/60
       = 39/6 hours
360o for 12 hours
Xo for 39/6 hours
So X = (360 X 39)/6
       =(39X5)
       = 195
Min hand
     6X60=360+30 = 390 min
     360o for 60 min
     Xo for 390 min
     X= (360 X 30) / 60
     X = 180
So 195 - 180 = 15


Boats and streams

23) A boy can row upstream 10 kmph and downstream 20 km/h. Find the rate in still water and the rate of current of man?

  1. 5,15
  2. 15,5
  3. 24,36
  4. 36,24

Answer: B

Explanation:

Downstream(a) = 20 kmph
Upstream (b)= 10 kmph
Boat's speed = (1X(a + b))/2 = (1 X 30)/2
= 30/2 = 15 kmph
Stream speed = (1X(a - b))/2 = (1 X 10)/2
= 5 kmph


24) The speed of the stream is 4 kmph and the speed of a boat is 13kmph in the still water. Then find the time taken by a boat to go 68 km downstream?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: C

Explanation:

Downstream speed = speed of stream + speed of the boat
= 4 + 13
=17 kmph

Distance = 68 km
Speed = 17 kmph Time = distance / speed
= 68/17
= 4


25) A boat covers 40 km downstream and 20 km upstream in 5 hr each. Find the velocity of the current?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: B

Explanation:

Downstream
Distance = 40 km
Time = 5 hr
Speed = d/t = 40/5
=8 kmph
Upstream
Distance = 20 kmph
Time = 5 hr
Speed = d/t = 20/5
= 4kmph
The velocity of current = (speed of downstream - speed of upstream)/2
= (8 - 4)/2 = 2 kmph


26) A boat takes 90 min less to travel 36 miles downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the boat is still water is 10 mphr the speed of the stream is?

  1. 6
  2. 5
  3. 2
  4. 1

Answer: C

Explanation:

Let x be the speed of the stream
Downstream= 10+x
Upstream = 10 -x
36/(10+x) - 36/(10-x) = 90/60
72x X 60 = 90(100 - x2)
144x=300-3x2
3x2 +144x-300=0
X= -50
or
X=2
The Speed of the stream is 2 mphr


Numbers

27) (112 * 5^4) =?

  1. 64000
  2. 70000
  3. 84000
  4. 90000

Answer: B

Explanation:

(112 *54) = 112 x(10/2)^4=(112 x 104)/24=1120000/16= 70000


28) 1396*1396=?

  1. 1951609
  2. 14625607
  3. 1951606
  4. 14625608

Answer: A

Explanation:

1396*1396 = (1396)2
= (1400 - 4)2
=(1400)2 + (4)2 -(2 * 1400 * 4)
`= 1960000 + 16 - 11200
=1948816


29) What is the unit digit in {(6374)1793 x (625)317 x (341)491}?

  1. O
  2. 2
  3. 3
  4. 5

Answer: A

Explanation:

Last digit of (6374)1793 = last digit of (4)1793
=last digit of [(42)896 x 4]
= last digit of (6 x 4) = 4
Last digit of (625)317 = last digit of (5)317 = 5
Last digit of (341)491 = last digit of (1)491 = 1
Required digit = Unit digit of (4 x 5 x 1) = 0.


30) What smallest number must be added to 1056 so that the sum is completely divisible by 23?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A

Explanation:

(1056/23) rem. is 2


True Discount

31) A man purchased a cow of Rs. 3000 and then sold it on the same day for Rs. 3600, allowing the buyer a credit for 2 years. If a man take 10% rate of interest per annum, then what is the profit rate?

  1. 0%
  2. 5%
  3. 7.5%
  4. 10.0%

Answer: A

Explanation:

Cost price = Rs. 3000.
Sale price = (3600 * 100)/(100 + (10 * 2)) = Rs. 3000.
Gain = 0%.


32) The true discount on Rs. 2562 for 4 months or (1/3 year) hence is Rs. 122. The rate percent is:

  1. 12.5%
  2. 13.5%
  3. 14%
  4. 15%

Answer: D

Explanation:

P.W. = Rs. (2562 - 122) = Rs. 2440.
∴ S.I. on Rs. 2440 for 4 months is Rs. 122.
Rate = (100 * 122 * 12 )/(2440 * 4)= 15 %


Verbal

Directions: Choose the word which is opposite in meaning to the given word.

1. ABOMINATE

  1. loathe
  2. despise
  3. adore
  4. abhor
  5. attach

Answer: c


2. OBSEQUIOUS

  1. servile/li>
  2. first/li>
  3. fawning/li>
  4. supercilious/li>
  5. improper

Answer: d


3. OROTUND

  1. not resonant
  2. not reddish
  3. not eager
  4. pompous
  5. loud

Answer: a


4. RECANT

  1. entangle
  2. rescue
  3. fail
  4. assert
  5. predict

Answer: d


5. UPBRAID

  1. defer
  2. vacillate
  3. sever
  4. conjoin
  5. laud

Answer: e


6. PLENITUDE

  1. luxury
  2. magnificence
  3. richness
  4. contentment
  5. scarcity

Answer: e


7. SCURRILOUS

  1. decent
  2. savage
  3. major
  4. volatile
  5. scabby

Answer: a


8. FULMINATION

  1. repetition
  2. praise
  3. escape
  4. ratification
  5. addition

Answer: b


9. DISTEND

  1. deteriorate
  2. weaken
  3. constrict
  4. concentrate
  5. fold

Answer: c


10. TOUT

  1. cast aspersions on
  2. deny the relevance of
  3. placate
  4. withhold consent
  5. misrepresent

Direction: Select the word or phrase that is most nearly similar in desiring to the word.

1. Luxuriant

  1. Beautiful
  2. Luxurious
  3. Abundant
  4. Lovely

Answer: c


2. Memorable

  1. Memorial
  2. worth remembering
  3. mending
  4. Striking

Answer: b


3. Officious

  1. concerning office
  2. legal
  3. interfering
  4. Permissible

Answer: c


4. Opulous

  1. Popular
  2. Respectful
  3. Populated (thickly)
  4. hard working

Answer: c


5. Vocation

  1. Holiday
  2. Occupation
  3. break-up
  4. virtue

Answer: b


6. Illegible

  1. Fit
  2. Illegal
  3. not readable
  4. elective

Answer: c


7. Illicit

  1. Illegal
  2. Draw
  3. Differ
  4. postpone

Answer: a


8. Defer

  1. Differ
  2. Respect
  3. Postpone
  4. disagree

Answer: c


9. Proscribe

  1. Fix
  2. Order
  3. prohibit sale and publication
  4. continue the use of

Answer: c


10. Imperious

  1. Proud
  2. Temper
  3. Tamper
  4. distant

Answer: a


Reasoning

1. X and Y are brother and sister. C and D are wife and husband, X is the son of C. F is the sister of D. How is Y related to F?

  1. Y is the son of D
  2. Y is the daughter of D
  3. Y is the sister of D
  4. Y is the brother of D

Answer: B

Explanation:

F is the sister of D and Y is the niece of F.
Family Tree
IndiaMART Interivew Questions


2. A man, a lady told his father is her mother's uncle. How it's the man related to the lady?

  1. Father
  2. Brother
  3. Uncle
  4. Son

Answer: C

Explanation:

Mother's Uncle = Grandfather
Grandfather's son = Uncle
The man is an uncle to the lady.
Family Tree
IndiaMART Interivew Questions


3. Pointing to Manju, Raju said, "The son of her solely brother is that the brother of my mate." however is Manju associated with Raju?

  1. Mother's sister
  2. Grandmother
  3. Mother-in-law
  4. Sister of father-in-law

Answer: D

Explanation:

Brother of Raju's wife- Raju's brother-in-law;
Son of Manju's brother is brother-in-law of Raju.
So Manju's brother is Raju's father-in-law
ie, Manju is the sister of Raju's father-in-law.


4. A man to her husband, a woman said, "His brother's father is the only son of my grandfather." How is the woman related to that man?

  1. Mother
  2. Aunt
  3. Sister
  4. Daughter

Answer: C

Explanation:

Only son of her grandfather - her father;
Man's brother's father- man's father.
So, man's father is her father i.e.
She is the man's sister.


5. How is sita's mother's mother's daughter-in-law's daughter related to sita?

  1. Sister
  2. Cousin
  3. Mother
  4. Aunt

Answer: B

Explanation:

Mother's mother- grandmother; grandmother's daughter-in- law's daughter- grandmother's son's daughter- sita's cousin.


6. A is the husband of B. E is the daughter of C. A is the father of C. How is B related to E?

  1. Grandmother
  2. Grandmother Mother
  3. Aunt
  4. Cousin

Answer: A

Explanation:

Couples A-B
A is the father of C
C's daughter is E.
So, E's grandmother is B.


7. How many points will be on the opposite side to the side which contains 2 points?

IndiaMART Interivew Questions

  1. 1
  2. 5
  3. 4
  4. 6

Answer: D

Explanation:

First two positions of the dice one common face containing 5 are same. Therefore the face opposite to the face which contains 2 points, will include 6 points.


8. The four positions of a dice given below, find the color which is opposite side to yellow?

IndiaMART Interivew Questions

  1. Violet
  2. Red
  3. Rose
  4. Blue

Answer: A

Explanation:

Four colours adjacent to yellow are orange, blue, red and rose. Hence violet will be opposite to yellow.


Group discussion


The Group is the set or collection of individuals who frequently interact with each other and also work together to achieve a common set of goal.

The Discussion is the process where two or more group of people exchange some information or views in a face to face situation to achieve some goals.

Group discussion is the communicative situation that allows it's all participants to share their views and ideas with each other. It is a systematic exchange of information, views about some topic, problem, issues, or situations to achieve some goals. The company tests the ability of the candidate's to express their thoughts in a group. The topic of discussion is generally provided by an interviewer or a group of the interviewer.

Features of group discussion:

  • The Topic may be given to judge your speaking talent.
  • Discussion revolves around a specific subject.
  • The examiner does not interpret after he announced the topic.
  • Maintain cordiality and free expression of thoughts and opinion.

The ideal GD process has been described below:

  • You will sit in a room with a minimum of 2 participants.
  • You will be judged by an interviewer.
  • You will be given a topic by the interviewer.
  • You will be given a time slot to think and express your points.

What not to do during GD:

  • Do not use any abusing language.
  • Avoid negative body language.
  • Do not shout.
  • Avoid informal words and negative gestures.
  • Nervousness.

What to do during GD:

  • Speak politely.
  • Respect to every member in group discussion.
  • Be a good listener.
  • Show your positive attitude.
  • Clear with your thoughts.

Benefits in group discussion:

  • Stimulation of thinking expressed in a new way.
  • Expansion of knowledge.
  • Understanding your strength and weakness.
  • Your true personality is acknowledged and qualities of leadership crystallize.

Technical Round


Networking

1) What do you mean by DNS?

The Domain Name System (DNS) translates internet domain and host name to IP addresses and IP addresses to internet domain name and host name.


2) What do you mean by bandwidth?

Bandwidth is the capacity of the wire or wireless network communications link to transmit the maximum amount of data from the one place to another over the computer network or internet connection in a given amount of time.


3) Who is the father of PHP?

Father of PHP is Rasmus lerdorf.


4) Explain the difference between $name and $$name?

$name is a variable where as $$name is reference variable.

For example, $name= Arpit and $$name= Bhardwaj so $arpit value is Bhardwaj


5) What do you mean by normalization?

Normalization is a method to remove all the anomalies and bring the database to a consistent state. It is a process of organizing the data into the database.


6) Explain the difference between negative testing and positive testing?

Negative test - It is when a tester puts an invalid input and receives an errors.

Positive test - It is when a tester puts a valid input and expect some actions to be completed in accordance with the specification.


7) Explain the Structural difference between bitmap and B-tree index?

B-tree

B-tree is made up with branch nodes and the leaf nodes. Branch nodes holds prefix key value with the link of leaf nodes. The leaf nodes contain the indexed value and rowed.

Bitmap

It consists bits for every single distinct value. It uses a string of bits to quickly locate rows in to the table. It is used to index low cardinality columns.


8) What are the steps in designing?

  • project plan
  • requirements
  • design
  • coding
  • testing
  • recoding and design
  • development
  • maintenance

9) What do you mean by polymorphism?

Polymorphism is the ability of the message to be displayed in more than one form it is the important feature of object oriented programming.

There are 2 type of polymorphism:

  • Compile time polymorphism is achieved by function overloading or operator overloading
  • Run time polymorphism is achieved by function overriding

10) What are different storage classes in C language?

There are 4 type of storage classes in C language which are as follows:

  • Extern
  • Register
  • Auto
  • Static

11) Can we store multiple data types in System.Array?

No, we cannot store multiple data types in System.Array.


12) Difference between structure and class?

Class:

  • Class keyword is used.
  • Access specifier is private by default.
  • Its object is created on heap memory.
  • The variable of a member of class can be initialized directly.

Structure:

  • Struct keyword is used.
  • Access specifier id public by default.
  • Its object is created on stack memory.
  • The variable of a member of structure cannot be initialized directly.

13) What do you mean by daemon?

It is the program that runs in the background without user's interaction. A daemon runs in a multitasking OS like UNIX. It is initiated and controlled by special programs.


14) What do you mean by device queue?

A list of processes waiting for the particular input/output device is known as device queue.


15) What is Piggy backing?

Piggy backing refers to the situation where an authorized party gains access to some system in connection with an authorized party. This can happen in many ways, including piggybacking on public wireless networks and piggybacking into a password-protected system.


16) What is Beaconing?

Beaconing is the process that allows the network to self-repair network problems. The stations on the network notify to the other stations that are on the ring when they are not receiving the transmissions. It is used in token ring and FDDI networks.


17) Write the minimum and maximum length of the header in the TCP segment and IP datagram?

The minimum length is 20 bytes and maximum length is 60 bytes.


18) Name the factors which affect the reliability of the network?

  • Frequency of the failure
  • Recovery time of the network after a failure

19) Find the Fibonacci series of nth number?

In C Programming -

In Java Programming -


20) What is the use of IP address?

An Internet Protocol address is a numerical label assigned to each device (e.g., computer, printer) which participating in the computer network that uses the Internet Protocol for communication. An Internet Protocol address serves two principal functions: host or network interface identification and location addressing.


21) Write code to sum 2 integers but you can't use the a+b method, you have to use either ++ or --. How you will handle negative numbers.


22) Write a code for printing reverse sentence?


23) Given the string as input, return the list of all the patterns possible:

'1': ['A','B','C']

'2':['D','E']

'3':['X']

'4':['P','Q']

Example if input is '123', then output should be [ADP,ADQ,AEP,AEQ,BDP,BDQ,BEP,BEQ,CDP,CDQ,CEP,CEQ,XP,XQ]


h3) Find the sub string from a given string and replace it with another string?


HR Round


1) Why should I hire you?

In reality, you're answering for this question the entire time you?re being interviewed by the interviewer. But, if you hear this question directly from the interviewer, this one is easy to answer.

  1. Tell them about how your history and work experience makes you an ideal candidate.
  2. Tell about the skills, abilities, and knowledge you have that is either directly applicable to the job, or transferable in some way.
  3. Tell the interviewer that you want to make the job easier by taking on as much responsibility as possible.

Before the interview, you should research the role you do in the company. Have responses that directly respond to how you'd be the best candidate to do that job.


2) Tell me something about yourself?

a) If you are a fresher

You have to tell your name, highest qualification, secured %, place (where u did), schooling & personal details (family members etc.)

b) If you are experienced person

u have to tell your name, designation, your present the company, location, how many years of experience, highest qualification and u can tell your Achievements or projects.


3) Give your idea for an ideal company?

Do not go so much long, it might give an impression that you are too demanding, some of the answers could be:

  1. An ideal company provides maximum opportunities for the growth of employees.
  2. They provide flexible and comfortable work environment, so that employees can perform their best and work towards company benefit.
  3. A company that encourages learning
  4. A company that encourages open culture

4) In your previous job tell US concerning a number of your achievements?

  1. Talk about your professional achievements if you were recognised as a high performer or you got good feedback from your manager
  2. You can also discuss you annual ratings

5) From whom you has inspired in your life and why?

There are many people that inspire me. I believe in learning from everyone. Every person has some unique or special qualities that can inspire to other person. One has to explore and extract those qualities from everybody.


6) Explain the toughest decision you ever had to make?

Explain why the choice was tough for you, the method you followed in reaching it and therefore the resolute or effective method you carried it out.