Javatpoint Logo
Javatpoint Logo

Microsoft Recruitment Process

Company Overview

Microsoft is a multinational PC innovation enterprise headquartered in Redmond, Washington. It creates licenses backings and offers PC programming, shopper gadgets, PCs, and do administrations. Its best-known programming items are the Microsoft Windows line of working frameworks, the Microsoft Office suite, and the Internet Explorer and Edge internet browsers.

Microsoft also provides programming for work areas and servers, including Internet look (with Bing), the advanced administrations showcase (through MSN), blended reality (HoloLens), distributed computing (Azure) and programming improvement (Visual Studio).

Microsoft was established by Paul Allen and Bill Gates on April 4, 1975, and rose to overwhelm the PC working framework showcase with MS-DOS in the mid-1980s, trailed by Microsoft Windows. Since 1990, the organization made various corporate acquisitions. Their biggest acquisition was securing of LinkedIn for $26.2 billion in December 2016, trailed by their procurement of Skype Technologies for $8.5 billion in May 2011.

Eligibility Criteria

Candidates must have 60% throughout in academics (class X, XI, Graduation, and Post-Graduation).

No education gap of more than one year.

Candidate should have good knowledge of C, C++, JAVA, DBMS, and Networking etc.

Selection Process

The selection process of the company consists of 3 rounds. These rounds are as follows:

The Pattern of Written Exams:

Sections No. Of Questions
Aptitude 40
English 20
Technical 40
Total 40

The total time given to the questions is 1 hour 40 minutes. There is no negative marking in the exam.

Round 1

The first round consists of 100 Multiple Choice Question. There is no negative marking. This test would cover the following topics:

Quantitative Ability

  • Number System
  • HCF & LCM
  • Average
  • Profit & Loss
  • Percentage
  • Time, Speed & Distance
  • Logarithm
  • Odd Man Out & Series
  • Probability
  • Permutation & Combination
  • Boats & Streams
  • Alligation or Mixtures
  • Simple Interest
  • Compound Interest

English

  • Spotting Errors
  • One Word Substitution
  • Ordering of Sentences
  • Ordering of Words
  • Completing Statement
  • Sentence Correction

Round 2

Technical Ability: This is a technical ability round. In this round, they asked the technical questions from C, C++, JAVA, Networking, Operating System, and DBMS.

Round 3

The third round is HR interview. Students who clear the technical round will be eligible for this round.

You may expect HR round like:

  1. Tell us about yourself.
  2. Why should we hire you?
  3. Do you consider yourself successful?
  4. Are you willing to travel?
  5. What is your greatest strengths & weakness?
  6. Tell me about your dream job.
  7. Why did you leave your last job?
  8. Are you a team player?
  9. How do you feel about working nights and weekends?
  10. Can you work under pressure?

Microsoft Aptitude Questions


1) A number when divided consecutively by 4 and 5 leaves remainder 1 and 4 respectively. When it is continuously divided by 5 and 4, then the respective remainder will be

  1. 1, 2
  2. 2, 3
  3. 4, 2
  4. None of these.

Answer: B


2) 8796 * 223 + 8796 * 77=?

  1. 2638800
  2. 2538800
  3. 2436400
  4. 22356600

Answer: A

Solution:

8796 * 223 + 8796 *77= 8796 * (223+77)
300=2638800


3) 3+ 33+ 333+3.33=?

  1. 352.3
  2. 362.33
  3. 372.33
  4. None of these

Answer: C

Solution:

Microsoft Interview Questions


4) In how many distinct ways can the letters of the word 'OPTICAL' be classified so that the vowels constantly come together?

  1. 420
  2. 620
  3. 720
  4. None of these

Answer: C

Solution:

The word 'OPTICAL' comprises 7 different letters.
When the vowels OIA are constantly together, they can be likely to form one letter.
Then, we have to sort the letters PTCL (OIA).
Now, 5 letters can be sorted in 5! = 120 ways.
The vowels (OIA) can be sorted among themselves in 3! = 6 ways.
Required representation of ways = (120 x 6) = 720.


5) In how many ways can a bundle of 5 men and 2 women be made out of a sum of 7 men and 3 women?

  1. 63
  2. 80
  3. 45
  4. 135

Answer: A

Solution:

Microsoft Interview Questions


6) A can do a secure job in 12 days. B is 60% more efficient than A. How long does B alone take to do the same activity?

Microsoft Interview Questions

Answer: A

Solution:

The Ratio of time taken by A and B=160:100=8:5
Suppose B alone takes days to do the job.
Then 8: 5: 12: x= 8x = (5 x 12) = Microsoft Interview Questions days.


7) A and B can do a task in 8 days, B and C can do the same task in 12 days. A, B and C together can complete it in 6 days. A and C together will do it in?

  1. 6 days
  2. 8 days
  3. 10 days
  4. 12 days

Answer: B

Solution:

Microsoft Interview Questions

Microsoft Interview Questions

So, A and C together will do the work in 8 days.


8) One pipe can fill a tank three times as quickly as another pipe. If together the two funnels can fill the tank in 36 minutes, at that point the slower pipe alone will have the capacity to fill the tank :

  1. 81 min.
  2. 108 min.
  3. 144 min.
  4. 192 min

Answer: C

Solution:

Let the easy pipe alone fill the tank in x minutes.
At that point, quicker pipe will fill it in x/3 minutes.

Microsoft Interview Questions

X=144 min.


9) A substantial tanker can be filled by two pipes A and B in 60 minutes and 40 minutes exclusively. How long will it take to fill the tanker from the empty state if B is utilized for a fraction of the time and A and B fill it together for the other half?

  1. 15 min
  2. 20 min
  3. 27.5 min
  4. 30 min

Answer: D

Solution:

Microsoft Interview Questions

Assume the tank is filled in x minutes.

Microsoft Interview Questions

Microsoft Interview Questions

Microsoft Interview Questions


10) A tap can fill a container in 6 hours. After a large portion of the tank is filled, three more comparative taps are opened. What is the aggregate time taken to fill the container totally?

  1. 3 hrs 15 min
  2. 3 hrs 45 min
  3. 4 hrs
  4. 4 hrs 15 min

Answer: B


11) When the price of a product was decreased by 10%, then the number sold increased by 30%. What was the effect on total revenue?

  1. 17%
  2. 13%
  3. 14%
  4. 19%

Answer: A

Solution:

Let the price of product Rs.100 and let the original sale Rs.100 pieces

Then total revenue =Rs. (100x100) =Rs.10000

New revenue=Rs. (90x130) =Rs.11700

Microsoft Interview Questions


12) 8, 24, 12, 36, 18, 54, (....)

  1. 27
  2. 108
  3. 72
  4. 82

Answer: A

Solution:

Integers are multiplied by 3 and divided by 2

So, the next integer is 54/2=27


13) 4, -8, 16, -32, 64, (....)

  1. 128
  2. -128
  3. 192
  4. -192

Answer: B

Solution:

Each number is the measure number multiplied by 2

So the required integer is -128


14) A 30% Loss on Cost Price is what percentage loss on Selling Price?

  1. 25%
  2. 30%
  3. 40%
  4. None of these

Answer: D

Solution:

Let CP=100, SP=70

Loss= 30/70*100=42.85%


15) What would be Compound Interest increased on the sum of Rs 9000/- at the rate of 11 p.c. p .a in 2 years?

  1. Rs 2048.99
  2. Rs 2088.90
  3. Rs 2099.90
  4. None of these

Answer: A


16) Find the ratio in which rice at Rs. 7.20 a kg is merged with rice at Rs. 5.70 a kg to produce a compound worth Rs. 6.30 a kg.

  1. 1:2
  2. 3:2
  3. 2:3
  4. None of these

Answer: C


17) A man can queue at 5 km ph in still water. If the acceleration of the current is 1 km ph and it takes him 1 hour to queue to a place and come back, how long is the place?

  1. 2.4 km
  2. 2.5 km
  3. 3 km
  4. None

Answer: A

Solution:

Speed downstream = (5 + 1) km ph = 6 km ph.

Speed upstream = (5 - 1) km ph = 4 km ph.

Let the distance be x km

Microsoft Interview Questions

2x + 3x = 12

5x = 12

X= 2.4 km


18) A and B put loan into a business in the proportion 3 : 2. In the event that 5% of the aggregate value goes to charity and A share is Rs. 855, the aggregate value is:

  1. Rs1425
  2. Rs.1500
  3. Rs.1537.50
  4. Rs.1576

Answer: B

Solution:

Let the total value be Rs. 100.

After paying to fund, A's contribution = Rs 95 x Microsoft Interview Questions = Rs 57

If A's offer is Rs. 57, total profit = Rs. 100.

If A's offer Rs. 855, total profit = Microsoft Interview Questions x 855=Rs 1500


19) A, B and C together idea of pleasing in themselves in a business adventure. It concurred that A would contribute Rs. 6500 for a half year, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A demand to be the dynamic part for which; he was to get 5% of the interest. The value earned was Rs. 7400. Figure the share of B in the value.

  1. Rs 1900
  2. Rs 2660
  3. Rs 2200
  4. Rs 2400

Answer: B

Solution:

For dealing with, A receive = 5% of Rs. 7400 = Rs. 370.

Balance = Rs. (7400 - 370) = Rs. 7030.

Ratio of their contribution = (6500 x 6) : (8400 x 5) : (10000 x 3)

= 39000 : 42000 : 30000

= 13 : 14 : 10

B's share = Rs.7030 X Microsoft Interview Questions = 2660


20) Three partners shared the profit in a business in the proportion 5: 7: 8. They had joined forces for 14 months, 8 months and 7 months individually. What was the proportion of their investment?

  1. 5: 7:8
  2. 20:49:64
  3. 30:20:21
  4. None of these

Answer: B


21) The income A, B, C is in the proportion 2: 3: 5. In the event that the additions of 15%, 10%, and 20% are permitted separately in their pay rates, at that point what will be a new proportion of their income?

  1. 3: 3:10
  2. 10:11:20
  3. 23:33:60
  4. Cannot be determined

Answer: C

Solution:

Microsoft Interview Questions


22) If 40% of a number is equivalent to two-third of another number, what is the proportion of first number to the second number?

  1. 2 : 5
  2. 3 : 7
  3. 5 : 3
  4. 7 : 3

Answer: C

Solution:

Microsoft Interview Questions


23) Two number are in the proportion 3:5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the proportion 12: 23. The least number is:

  1. 27
  2. 33
  3. 49
  4. 55

Answer: B

Solution:

Let the numeral be 3x and 5x

Then, Microsoft Interview Questions

23(3x - 9) = 12(5x - 9)

9x = 99

x = 11.

The least number = (3 x 11) = 33.


24) In a pack, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the proportion of 1: 2: 3. If there is Rs. 30 taking all things together, what number of 5 p coins is there?

  1. 50
  2. 100
  3. 150
  4. 200

Answer: C

Solution:

Let the numeral of 25 p, 10 p, and 5 p coins be x, 2x, 3x separately.

Then, Total of their values = Rs Microsoft Interview Questions

Microsoft Interview Questions

Subsequently, the quantity of 5 p coins = (3 x 50) = 150.


25) A total of money at simple interest adds up to Rs. 815 out of 3 years and to Rs. 854 of every 4 years. The aggregate is:

  1. Rs. 650
  2. Rs. 690
  3. Rs. 698
  4. Rs. 700

Answer: C

Solution:

S.I. for 1 year = Rs. (854 - 815) = Rs. 39.

S.I. for 3 year = Rs.(39 x 3) = Rs. 117.

Principal = Rs. (815 - 117) = Rs. 698.


26) Mr. Thomas contributed a measure of Rs. 13,900 separated in two different plans A and B at the simple interest loan fee of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If that the aggregate sum of basic premium earned in 2 years be Rs. 3508, what was the sum invested into Scheme B?

  1. Rs. 6400
  2. Rs. 6500
  3. Rs. 7200
  4. Rs. 7500
  5. None of these

Answer: A

Solution:

Let the aggregate invested in Scheme A be Rs. x and that in Scheme B be Rs. (13900 - x).

Microsoft Interview Questions

28x - 22x = 350800 - (13900 x 22)
6x = 45000
x = 7500.

So, aggregate invested in Scheme B = Rs. (13900 - 7500) = Rs. 6400.


27) A total got an aggregate basic interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c. p.a. in 5 years. What is the total?

  1. Rs. 4462.50
  2. Rs. 8032.50
  3. Rs. 8900
  4. Rs. 8925
  5. None of these

Answer: D

Solution:

Microsoft Interview Questions


28) How much time will it take for a measure of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% for each annum of simple interest?

  1. 3.5 years
  2. 4 years
  3. 4.5 years
  4. 5 years

Answer: B

Solution:

Microsoft Interview Questions


29) A man purchases a book for Rs.29.50 and offers it for Rs 31.10. Discover his gain percent.

  1. 8.1%
  2. 5.4%
  3. 9.8%
  4. 2.4%

Answer: B

Solution:

So we have C.P. = 29.50

S.P. = 31.10

Gain = 31.10 - 29.50 = Rs. 1.6

Gain %=( Gain/Cost*100)%

= (1.6/29.50*100)%=5.4%


30) If log 2 = 0.3010 and log 3 = 0.4771, the value of log5 512 is:

  1. 2.870
  2. 2.967
  3. 3.876
  4. 3.912

Answer: C


31) The banker discount on a bill due 4 months subsequently at 15% is Rs. 420. The Banker discount is:

  1. Rs. 400
  2. Rs. 360
  3. Rs. 480
  4. Rs. 320

Answer: A

Solution:

Microsoft Interview Questions


32) The investor's discount on Rs. 1600 at 15% per annum is the equal as a true discount on Rs. 1680 for a similar time and at an equal rate. The time is:

  1. 3 months
  2. 4 months
  3. 7 months
  4. 8 months

Answer: B

Solution:

S.I. on Rs. 1600 = T.D. on Rs. 1680.

Rs. 1600 is the P.W. of Rs. 1680, i.e., Rs. 80 is on Rs. 1600 at 15%.

Microsoft Interview Questions


33) The banker's gain at a specific entirety due 2 years consequently at 10% per annum is Rs. 24. The present worth is:

  1. Rs. 480
  2. Rs. 520
  3. Rs. 600
  4. Rs. 960

Answer: C

Solution:

Microsoft Interview Questions


34) The banker's gain on an aggregate due 3 years consequently at 12% per annum is Rs. 270. The banker discount is:

  1. Rs. 960
  2. Rs. 840
  3. Rs. 1020
  4. Rs. 760

Answer: C

Solution:

Microsoft Interview Questions

B.D. = Rs. (750 + 270) = Rs. 1020.


35) A man crosses a 600 m long road in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

  1. 3.6
  2. 7.2
  3. 8.4
  4. 10

Answer: B

Solution:

Microsoft Interview Questions


36) A plane covers a specific distance at a speed of 240 km ph in 5 hours. To cover a similar distance in Microsoft Interview Questions hours, it must go at a speed of:

  1. 300 km ph
  2. 360 km ph
  3. 600 km ph
  4. 720 km ph

Answer: D

Solution:

Distance = (240 x 5) = 1200 km.

Speed = Distance/Time

Speed = 1200/ (5/3) km/hr.

Appropriate speed = 1200 x 3/5 km/hr= 720 km/hr.


37) If a man strolls at 14 km/hr rather than 10 km/hr, he would have strolled 20 km more. The actual distance traveled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Answer: A


38) A train can travel half quicker than a car. Both begin from point A in the meantime and achieve point B 75 km from A in the meantime. In transit, in any case, the train lost around 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:

  1. 100 km ph
  2. 110 km ph
  3. 120 km ph
  4. 130 km ph

Answer: C

Solution:

Microsoft Interview Questions

Microsoft Interview Questions


39) Excluding stoppages, the speed of a transport is 54 km ph and including stoppages, it is 45 km ph. For how long does the transport stop every hour?

  1. 9
  2. 10
  3. 12
  4. 20

Answer: B

Solution:

Because of stoppages, it covers 9 km less.

Microsoft Interview Questions


40) In a trip of 600 km, a flying machine was backed off because of the bad climate. Its normal speed for the outing was reduced by 200 km/hr and the season of flight expanded by 30 minutes. The duration of the flight is:

  1. 1 hours
  2. 2 hours
  3. 3 hours
  4. 4 hours

Answer: A

Solution:

Assume the duration of the flight is x hours.

Microsoft Interview Questions

(2x + 1) = 3

2x2 + x - 3 = 0

(2x + 3)(x - 1) = 0

X=1 hours.


Microsoft English Questions


Ordering Of Words

1) It would

P: appear from his announcement
Q: about the arrangement of administration
R: in managing the strike
S: that he was quite in the dark

The Proper sentence should be

  1. RPSQ
  2. PSQR
  3. RQPS
  4. PRQS

Answer: B


2) He was so kind and liberal that

P: he not just
Q: made others do as such
R: but moreover
S: helped them himself

The Proper sentence should be

  1. PSRQ
  2. SPQR
  3. PRSQ
  4. QPRS

Answer: A


3) There was

P: needed for it regular day to day existence
Q: a time when every family
R: for itself the majority of the things it
S: actually created

The Proper sentence should be

  1. QRSP
  2. RQPS
  3. RSPQ
  4. QSRP

Answer: D


Completing Statement

4) He has no cash now.........

  1. although he was extremely poor once
  2. as he has surrendered all his riches
  3. because he was extremely rich once
  4. because he has gotten the tremendous gift
  5. because he was extremely greedy about riches

Answer: B


6) He is lazy to the point that he.......

  1. cannot rely upon others for completing his work
  2. cannot postpone the calendar for finishing the work
  3. can only from time to time total his work on time
  4. dislikes putting off the work that he embraces to do

Answer: C


7) The officer who had failed to documents his income tax returns had to.....

  1. returns the documents
  2. pays a fine
  3. be remunerated
  4. plays evil
  5. gives cautioning

Answer: B


8) Except if you work harder you will fail implies........

  1. A. if you fail you will work harder
  2. you should in any event plan well then you won't fizzle
  3. hardly you will fizzle if you do not desire to
  4. if you don't put more achievement, then you will fail
  5. if you just work and work alone, you will fail

Answer: D


One Word Substitutes

9) That which is detectable by contact is

  1. Contagious
  2. Contingent
  3. Tenacious
  4. Tangible

Answer: D


10) Exceptionally satisfying to eat

  1. Appetising
  2. Palatable
  3. Tantalizing
  4. Sumptuous

Answer: B


11) The part of the government which is worried about making of standards

  1. Court
  2. Tribunal
  3. Bar
  4. Legislature

Answer: D


12) One who trusts that all things and occasions in life are predetermined is a

  1. Fatalist
  2. Puritan
  3. Egoist
  4. Tyrant

Answer: A


13) Something that identifies with everybody on the planet

  1. General
  2. Common
  3. Usual
  4. Universal

Answer: D


Idioms and Phrases

14) To make clean breast of

  1. To gain unmistakable quality
  2. To applaud oneself
  3. To admit without of hold
  4. To decimate before it sprouts
  5. None of these

Answer: C


15) To keep one's temper

  1. To end up hungry
  2. To be in great temperament
  3. To safeguard ones vitality
  4. To be reserved from
  5. None of these

Answer: B


16) To get a tartar

  1. To trap needed criminal with awesome trouble
  2. To get an unsafe individual
  3. To meet with the fiasco
  4. To manage a man who is more than one's match
  5. None of these

Answer: B


17) To commute home

  1. To discover one's foundations
  2. To come back to a place of rest
  3. Back to unique position
  4. To underscore
  5. None of these

Answer: D


18) To have a grievance

  1. A private end to serve
  2. To neglect to stir intrigue
  3. To have no outcome
  4. To work for the two sides
  5. None of these

Answer: D


19) To leave somebody stranded

  1. To come to trade off with somebody
  2. Constant wellspring of irritation to somebody
  3. To set somebody calm
  4. To desert somebody in his challenges
  5. None of these

Answer: D


20) To play second fiddle

  1. To be glad, merry and solid
  2. To lessen significance of one's senior
  3. To bolster the job and perspective of someone else
  4. To do rearward sitting arrangement driving
  5. None of these

Answer: C


Microsoft Technical Questions


1) Which of the accompanying is true with respect to getting to records connected to an interface?

  1. You can put the same number of access records as you need on any interface until the point that you run out of memory.
  2. You can apply just a single access list on any interface.
  3. One access list might be arranged, per direction, for each layer 3 protocol designed on an interface.
  4. You can apply two access records to any interface.

Answer: C

Solution:

A Cisco switch has ruled with respect to the arrangement of access records on a switch interface. You can put one access list for every direction for each layer 3 protocol designed on an interface.


2) Which command would you use to apply an access rundown to a switch interface?

  1. IP access list 101 out
  2. access-list IP 101 in
  3. IP access-group 101 in
  4. access-group IP 101 in

Answer: C

Solution:

To apply an access list, the correct command is IP access group 101 in.


3) Which of the accompanying is an example of a standard IP access list?

  1. access-list 110 allows have 1.1.1.1
  2. access-list 1 deny 172.16.10.1 0.0.0.0
  3. access-list 1 allow 172.16.10.1 255.255.0.0
  4. access-list standard 1.1.1.1

Answer: B

Solution:

Standard IP access records utilize the numbers 1-99 and 1300-1999 and channel in view of source IP address as it were. Alternative C is incorrect because the mask must be in wildcard format.


4) Which of the accompanying are TCP/IP protocols used at the Application layer of the OSI model?

  1. IP
  2. TCP
  3. Telnet
  4. FTP
  5. TFTP
  1. 1, and 3
  2. 1, 3 and 5.
  3. 3, 4 and 5
  4. All of the above

Answer: C


5) What SQL structure is utilized to limit the column values of a table?

  1. The LIMIT constraint
  2. The CHECK constraint
  3. The VALUE constraint
  4. None of the above is correct.

Answer: B


6) Which is NOT one of the most common types of SQL CHECK constraints?

  1. System date
  2. Range checks
  3. Lists of values
  4. Changing one column value to another within the same table

Answer: A


7) The XSLT processor duplicates the components of the template until the point when it finds a command in the format:

  1. SELECT ... FROM ... WHERE.
  2. {item, action}.
  3. {for-each select}.
  4. <HTML>...<\HTML>.

Answer: B


8) What standard, protocol or language was summed up to end up a standard protocol for sending messages of any kind, utilizing any Protocol?

  1. SOAP
  2. SGML
  3. SQL
  4. ADO

Answer: A


9) Which of the following statement isn't valid about XML Schemas?

  1. They are utilized to characterize the substance and structure of information.
  2. They characterize an arrangement of images and the connections of those images.
  3. They are themselves XML archives.
  4. They have their very own sentence structure.

Answer: D


10) Would you be able to consolidate the accompanying two statements into one?

Char *p;
p = (char*) malloc (100);

  1. A. char p = *malloc (100);
  2. char *p = (burn) malloc (100);
  3. char *p = (char*) malloc (100);
  4. char *p = (burn *) (malloc*) (100);

Answer: C


11) What number of bytes are involved by close, far and huge pointers (DOS)?

  1. near=2 far=4 huge=4
  2. near=4 far=8 huge=8
  3. near=2 far=4 huge=8
  4. near=4 far=4 huge=8

Answer: A

Solution:

Near =2, far=4 and huge=4 pointers exist just under DOS. Under windows and Linux each pointer is 4 bytes in long.


12) What might be the proportional pointer expression for referring the array element a[i] [j] [k] [l]

  1. ((((a+i) +j) +k) +l)
  2. *(*(*(*(a+i) +j) +k) +l)
  3. (((a+i) +j) +k +l)
  4. ((a+i) + j+ k + l)

Answer: B


13) What would be the output of the program?

#include<stdio.h>
int main ()
{
    Static char *s [] = {"black", "white", "pink", "violet"};
    Char **ptr [] = {s+3, s+2, s+1, s}, ***p;
    p = ptr;
    ++p;
    Printf ("%s", **p+1);
    return 0;
}

  1. ink
  2. ack
  3. ite
  4. let

Answer: A


14) What would be the output of the program?

#include<stdio.h>
int main ()
{
    int i=3, *j, k;
    j = & I ;
    printf ("%d\n", I**j*i+*j);
    return 0;
}

  1. 30
  2. 27
  3. 9
  4. 3

Answer: A


15) Which of the following proclamations correctly declared a function that gets a pointer to pointer to a pointer to a float and returns a pointer to a pointer to a pointer to a pointer to a float?

  1. float **fun (float***);
  2. float *fun (float**);
  3. float fun (float***);
  4. float ****fun (float***);

Answer: D


16) Which of the statement is right about the program?

#include<stdio.h>
int primary ()
{
    int i=10;
    int *j=& I;
    return 0;
}

  1. j and I are pointers to an int
  2. I is a pointer to an int and saved the address of j
  3. j is a pointer to an int and saved the address of I
  4. j is a pointer to a pointer to an int and saved the address of I

Answer: C


17) Which is valid around an unknown internal class?

  1. It can expand precisely one class and implement precisely one interface.
  2. It can expand precisely one class and can implement various interfaces.
  3. It can expand precisely one class or execute precisely one interface.
  4. It can execute numerous interfaces regardless of whether it additionally expands a class.

Answer: C

Option C is right in because of the structure of an unknown internal class takes into consideration just a single named compose after the new, and that compose must be either a single interface (in which case the anonymous class actualizes that one interface) or a single class (in which case the anonymous class broadens that one class).

Alternative A, B, D, and E are wrong since they don't take after the syntax rules depicted in the reaction for answer Option C.


18) Which of the accompanying statement are TRUE about the .NET CLR?

  • It gives a language-neutral development and execution condition.
  • It guarantees that an application would not have the ability to get to memory that it isn't authorized to access.
  • It gives administrations to run "managed" applications.
  • The resources are junk gathered.
  • It gives administrations to run "unmanaged" applications.
  1. A. Only 1 and 2
  2. Only 1, 2 and 4
  3. 1, 2, 3, 4
  4. Only 4 and 5
  5. Only 3 and 4

Answer: C


19) Which of the following is substantial .NET CLR JIT execution counters?

  1. Add up to memory utilized for JIT COMPILATION.
  2. Normal memory utilized for JIT COMPILATION
  3. Number of techniques that neglected to compile with the standard JIT
  4. Level of processor time spent performing JIT assemblage
  5. Level of memory at present devoted for JIT COMPILATION.
  1. 1, 5
  2. 3, 4
  3. 1, 2
  4. 4, 5

Answer: B


20) Which of the accompanying proclamations is right about Managed Code?

  1. Managed code is the code that is assembled by the JIT compilers.
  2. Managed code is where assets are Garbage Collected.
  3. Managed code is the code that keeps running over Windows.
  4. Managed code is the code that is composed to focus on the administrations of the CLR.
  5. Managed code is the code that can keep running over Linux.

Answer: D


21) Which of the accompanying assemblies can be saved in Global Assembly Cache?

  1. Private Assemblies
  2. Friend Assemblies
  3. Shared Assemblies
  4. Public Assemblies
  5. Protected Assemblies

Answer: C


22) Code those objectives the Common Language Runtime is known as

  1. Unmanaged
  2. Distributed
  3. Legacy
  4. Managed Code
  5. Native Code

Answer: D


23) Which of the accompanying statement is right about the .NET Framework?

  1. .NET Framework utilizes DCOM for accomplishing language interoperability.
  2. .NET Framework is based on the DCOM innovation.
  3. .NET Framework utilizes DCOM for making a change among managed and unmanaged code.
  4. .NET Framework utilizes DCOM for making unmanaged applications.
  5. .NET Framework utilizes COM+ administrations while making Distributed Applications.

Answer: C


24) Which of the accompanying explanations are valid about the C#.NET code piece given below?

String s1, s2;
s1 = "Hello";
s2 = "Hello";

  • String objects can't be made without utilizing new.
  • Only one object will get created.
  • S1 and S2 both will refer to an equal object.
  • Two objects will get made, one indicated by s1 and another indicated by s2.
  • S1 and S2 are implication to the same object.
  1. 1, 2, 4
  2. 2, 3, 5
  3. 3, 4
  4. 2, 5

Answer: B


25. Which of the accompanying will be the right yield for the C#.NET CODE snippet given below?

String s1 = "ALL MEN ARE CREATED EQUAL";
String s2;
s2 = s1.Substring(12, 3);
Console.WriteLine (s2);

  1. ARE
  2. CRE
  3. CR
  4. REA
  5. CREATED

Answer: B


26) Data scrubbing is which of the accompanying?

  1. A process to dismiss data from the data warehouse and to make the required indexes
  2. A process to stack the information in the data warehouse and to make the required indexes
  3. A process to upgrade the nature of information after it is moved into a data warehouse
  4. A process to upgrade the nature of information before it is moved into a data warehouse

Answer: D


27) The @active data warehouse architecture incorporates which of the accompanying?

  1. At least one data mart
  2. Data that can be extracted from the various interior and outside sources
  3. Near-continuous updates
  4. All of the above.

Answer: D


28) An objective of data mining includes which of the accompanying?

  1. To clarify some watched occasion or condition
  2. To affirm that information exists
  3. To break down information for expected connections
  4. To make another data warehouse

Answer: A


29) An operational framework is which of the accompanying?

  1. A framework that is utilized to maintain the business continuity and depends on recorded information.
  2. A framework that is utilized to maintain the business continuity and depends on current information.
  3. A framework that is utilized to help basic leadership and depends on current information.
  4. A framework that is utilized to help basic leadership and depends on historical information.

Answer: B


30) A data warehouse is which of the accompanying?

  1. Can be updated by end users.
  2. Contains various naming traditions and organizations.
  3. Organized around imperative branches of knowledge.
  4. Contains just current information.

Answer: C


31) What is the name of the technique used to begin a thread execution?

  1. init();
  2. start();
  3. run();
  4. resume();

Answer: B

Solution:

Alternative B is Correct. The start () strategy makes this thread start execution; the Java Virtual Machine calls the run technique for this thread.

Choice A isnt right. There is no init () technique in the Thread class.

Choice C isn't right. The run () technique for a string resembles the main () strategy to an application. Beginning the thread cause the object's run technique be called in that independently executing thread

Choice D isn't right. The resume () technique is deplored. It continues a suspended thread.


32) Which two are substantial constructors for Thread?

Thread (Runnable r, String name)
String ()
Thread (int priority)
Thread (Runnable r, Thread Group g)
Thread (Runnable r, int need)

  1. 1 and 3
  2. 2 and 4
  3. 1 and 2
  4. 2 and 5

Answer: C

Solution:

(1) and (2) are both substantial constructors for Thread.
(3), (4), and (5) are not legitimate Thread constructors, although (4) is closed. If you turn around the arguments in (4), you'd have a valid constructor.


33) Which three are techniques for the Object class?

  • notify();
  • notifyAll ();
  • isInterrupted ();
  • synchronized ();
  • Interrupt ();
  • wait (long msecs);
  • sleep (long msecs);
  • yield ();
  1. 1, 2, 4
  2. 2, 4, 5
  3. 1, 2, 6
  4. 2, 3, 4

Answer: C

Solution:

(1), (2), and (6) are right. They are altogether identified with the list of threads looking out for the specified object.
(3), (5), (7), and (8) are wrong answers. The techniques are Interrupted () and interrupt () are instance methods of Thread.
The techniques sleep () and yield () are static methods of Thread.
D is wrong because synchronized is a keyword and the synchronized () construct is part of the Java language.


34) class X executes Runnable

{
     public static void main(String args [])
{
     /* Missing code? */
}
     public void run() {}
}

  1. Thread t = new Thread(X);
  2. Thread t = new Thread(X); t.start ();
  3. X run = new X(); Thread t = new Thread(run); t.start ();
  4. Thread t = new Thread (); x.run ();

Answer: C

Solution:
Option C is appropriate to begin a thread.


35) Which of the following demonstrates the most extreme number of entities that can be associated with a relationship?

  1. Minimum cardinality
  2. Maximum cardinality
  3. ERD
  4. Greater Entity Count (GEC)

Answer: B


36) Which sort of element can't exist in the database except if another kind of entity likewise exists in the database, however, does not necessitate that the identifier of that other entity is incorporated as part of its own identifier?

  1. Weak entity
  2. Strong entity
  3. ID-dependent entity
  4. ID- independent entity

Answer: A


37) Which kind of entity speaks to an actual event of a related generalized entity?

  1. Super type entity
  2. Subtype entity
  3. Archetype entity
  4. Instance entity

Answer: D


38) A recursive relationship is a connection between an element and________ .

  1. itself
  2. a subtype element
  3. a paradigm element
  4. an occasion element

Answer: A


39) Which of the accompanying shows the base number of entities that must be associated with a relationship?

  1. Minimum cardinality
  2. Maximum cardinality
  3. ERD
  4. Greater Entity Count (GEC)

Answer: A


40) In which of the accompanying is a single-entity instance of one sort identified with many entity instances of another type?

  1. One-to-One Relationship
  2. One-to-Many Relationship
  3. Many-to-Many Relationship
  4. Composite Relationship

Answer: B


Microsoft HR Questions


1) Tell us about yourself.

Good Morning Sir/Mam

Hello, This is Ginni Bhatia. I belong to Kurukshetra. I have Completed MCA from Panipat Institute of Engineering and Technology College (affiliated to Kurukshetra University), in the specialization of Computer Science with an aggregate of 70%. I have done B.Com (VOC) from Dayanand Mahila College with an aggregate of 65% which is also affiliated to Kurukshetra University. I have also done Post Graduate Diploma in Computer Application (P.G.D.C.A) with an aggregate of 6.9 (CGPA) from Lovely Professional University. My hobbies are singing, dancing, and watching movies. I love Web Designing. My strength is that I am Honest, Sincere, Responsible, and always positive. My weakness is that I am lazy. I have more than six years of experience at Accenture Company. In my previous company, I attend the development of an award-winning new dealing platform.

At present time, I am searching for an opportunity to apply my specialized expertise and my imaginative creative thinking abilities to an innovative programming organization like this one.

That's all about me sir.

Thanks for giving me this time to introduce myself.


2) Why should we hire you?

It is a great opportunity for me to work in a good company which helps me for the better career.


3) Do you consider yourself successful?

I feel effective with continuous advancement. I find interesting when I am permitted to execute new thoughts and see its fulfillment. I would characterize my prosperity as what I have realized through years and utilize them when conditions are emerged or demanding.


4) Are you willing to travel?

Yes. I love traveling. Modify in new places and meeting new persons would be a beautiful experience for me.


5) What is your greatest strength & weakness?

I am extremely happy with working with an alternate group of persons. My stability is my systematic and planning skills which I have created throughout the years, assists me in completing my work before the due date. I am a little bit anxious while speaking in a group; however, I have given the best number of a paper presented to conquer this.


6) Tell me about your dream job.

I have opted for this job only because it is my dream job. I always wanted to work in reputed MNC.


7) Why did you leave your last job?

It is a career move. I want to explore and utilize my skills in a more capable company like yours.


8) Are you a team player?

Yes, certainly. While I will deny the way that I can work autonomously with insignificant supervision, I'm likewise one companion each pioneer could ever need to be in his group.


9) How do you feel about working nights and weekends?

It is not an issue for me. If the company needs me then I am ready to work at any time.


10) Can you work under pressure?

Yes, I can work under pressure; the pressure is nothing but encourages to do work sincerely.